Kajian Baru: 81% daripada ICO adalah Penipuan, Hanya 8% Mencapai Bursa

148

Dengan menggunakan sumber yang tersedia secara umum, Satis Group LLC telah mengelaskan Initial Coin Offering (ICO) dengan modal pasaran sekurang-kurangnya $50 juta USD yang berkualiti, berikutan evolusi ICO dari kertas putih, pengumpulan dana, sehingga dagangan dalam talian. Hasil kajian, mereka membuat rumusan bahawa 80% daripada ICO adalah penipuan, dan hanya 8% berjaya didagangkan di bursa.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Tuntutan Kajian 80% daripada ICO adalah Penipuan

Satis Group LLC yang berpangkalan di New York, mengisytiharkan dirinya sebagai “firma penasihat utama ICO.” Penyelidik Sherwin Dowlat dan Michael Hodapp menerbitkan cara baru untuk mengelaskan dan menilai ICO yang bertajuk, Kualiti ICO: Pembangunan & Perdagangan.

Kajian ini bermula dengan memecah ICO ke dalam 6 kumpulan: Penipuan (Scam), Gagal (Failed), Gagal Sepenuhnya (Gone Dead), Berkurang (Dwindling), Berpotensi (Promising), Berjaya (Successful). “Berdasarkan klasifikasi di atas,” mereka menulis, “kami mendapati bahawa kira-kira 81% daripada ICO adalah penipuan, ~ 6% Gagal, ~ 5% telah Gagal Sepenuhnya, dan ~ 8% terus berdagang dengan bursa.”

Penipuan (Scam) ditakrifkan oleh penyelidik sebagai “Mana-mana projek yang menyatakan ketersediaan pelaburan ICO (melalui penerbitan laman web, benang ANN, atau pos sosial media dengan alamat sumbangan), tidak mempunyai niat untuk memenuhi tugas pembangunan projek dengan dana, dan / atau disifatkan oleh komuniti (papan pesanan, laman web atau maklumat dalam talian lain) sebagai penipuan. “Pada mulanya ia seperti tidak begitu menyeluruh dan agak longgar. Walau bagaimanapun, sangat sedikit kajian yang cuba mengukur sentimen komuniti, dan ini mungkin percubaan mereka.

Di bawah klasifikasi Gagal (Failed), para penulis menerangkannya ICO yang dikatakan telah “berjaya menaikkan pembiayaan tetapi tidak menyelesaikan seluruh proses dan ditinggalkan, dan / atau dikembalikan kepada pelabur akibat pendanaan yang tidak mencukupi (dana lembut terlepas).

Gagal Sepenuhnya (Gone Dead) juga berjaya dalam penjanaan wang, melalui proses itu, “namun tidak tersenarai di bursa untuk perdagangan dan tidak mendapat sumbangan od dalam Github pada sekitar tiga bulan berturut-turut dari waktu itu.” Tidak ada berita tentang ICO tersebut mungkin telah pergi ke platform lain selain Github.

Berkurang (Dwindling) menggabungkan kejayaan dalam pendanaan dan penyiapan proses, penyenaraian di bursa, tetapi “mempunyai satu atau kurang kriteria kejayaan berikut: penyebaran (dalam ujian / beta, sekurang-kurangnya) dari lejar / pengedaran teragih (dalam kes protokol lapisan asas) atau produk / platform (dalam kes aplikasi / token utiliti), mempunyai pelan projek projek yang telus yang dipaparkan di laman web mereka, dan mempunyai aktiviti sumbangan kod Github dalam tempoh sekitar tiga bulan sekitar, “yang mereka merujuk kepada kriteria kejayaan. Berpotensi (Promising), di mana ICO mempunyai dua kriteria, dan akhirnya Berjaya (Successful) tentu saja mempunyai semua kriteria.

Meyakinkan mereka “akan terus membangunkan penyelidikan kami di kawasan ini dan menghasilkan kajian yang lebih mendalam pada bulan-bulan yang akan datang,” pasangan itu menyelidik lebih mendalam dalam penemuan mereka: “Dalam 8% [yang diperdagangkan di bursa], dalam nilai coin / token dengan modal pasaran sebanyak $50M+: ~ 47% yang Berjaya, ~ 20% yang Berpotensi, dan ~ 34% yang Berkurang. Dalam coin / token dengan modal pasaran $50 juta – $100 juta (tahap terendah yang dikesan): ~ 24% adalah Berjaya, ~ 22% adalah Berpotensi, dan ~ 54% adalah Berkurang.

Sebaliknya, MIT menerbitkan ICO dan Nilai Token Kripto, yang ditulis oleh Christian Catalini dan Joshua S. Gans, dan nampaknya hanya terdapat antara 5% hingga 25% daripada ICO adalah penipuan. Selain itu, news.Bitcoin.com menerbitkan 46% daripada ICO tahun lalu telah Gagal, dan anda harus membacanya untuk mendapat gambaran lengkap tentang pasaran ICO.

 

[ sumber: Bitcoin News, tarikh 30 Mac, ditulis oleh C. Edward kelso)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!