Kawasan Pergunungan Untuk Pelombong Bitcoin Di Iceland

284

Lokasi rahsia di tengah salah satu tempat pergunungan yang menarik di Iceland, terdapat sebuah gudang tidak diketahui untuk mata wang kripto lebih jimat elektrik berbanding rumah Iceland.

Ia menawarkan gabungan unik tenaga boleh diperbaharui dengan murah dan penghawa dingin semula jadi menjadikannya kawasan ini untuk mata wang maya “perlombongan”, termasuk bitcoin, menggunakan komputer berkuasa pengguna elektrik yang lasak dan membuang banyak haba dan bunyi bising.

Para pengguna dari rak dan rak komputer yang bergerak di dalam gudang 400 meter persegi (4,300 kaki persegi) mengikat lapangan semasa berlepas.

Berbeza dengan dolar dan euro, bitcoin tidak dikeluarkan oleh bank pusat. Sebaliknya ia “dilombong” atau dicipta di “ladang” komputer seperti ini.

Ia menggunakan komputer berkuasa dengan enam kad grafik ditugaskan dengan mengangkat berat beribu-ribu pengiraan yang diperlukan untuk menyelesaikan algoritma kompleks untuk memproses transaksi bitcoin dan diberi ganjaran bitcoin sebagai pertukaran.

Iceland Murah Dan Sejuk

“Ada kemungkinan untuk semua orang melakukannya di rumah. Tidak ada sesiapa yang menghentikan anda (dan) tidak ada batasan teknikal,” kata Philip Salter, ketua operasi di Genesis Mining, kepada AFP.

Peningkatan mendadak nilai matawang digital diketuai bitcoin tahun lalu, dengan nilai hampir $20,000 (RM77,380) satu unit pada Disember, menyebabkan ‘pelombong’ amatur serta profesional berlumba-lumba melombongnya.

Pelombong di rumah sering menggunakan komputer lama, tidak mempunyai pilihan di mana mereka beroperasi, dan yang bertuah jika mereka mendapat sebahagian kecil daripada bitcoin sekarang dan kemudian.

Kumpulan profesional seperti Genesis Mining perlu melabur jumlah yang besar untuk membina dan kelengkapan kemudahan seperti kawasan permukaan sepertiga dari kolam saiz Olimpik, tetapi mempunyai peluang yang lebih besar meraih sebahagian daripada BTC12.5 yang dihasilkan setiap sepuluh minit.

Mereka boleh memilih di mana untuk menubuhkan operasi, bagaimanapun, dan pilihan itu mampu memberikan kesan yang besar terhadap keuntungan mereka kerana harga elektrik untuk kuasa dan menyejukkan komputer bervariasi dari negara ke negara.

Iceland menjadi pilihan menarik seperti kumpulan Genesis Mining kerana elektriknya yang murah iaitu 0.065 euro (31 sen) per kilowatt per jam, hampir separuh kos purata Kesatuan Eropah.

Ini menjadikan Iceland salah satu negara yang paling berdaya saing di Eropah selepas Serbia, Macedonia dan Bosnia.

Suhu purata lima darjah celsius (41 Fahrenheit), hampir sepanjang tahun juga menyebabkan Iceland menjadi pilihan kerana ‘pelombong’ tidak perlu menggunakan pendingin hawa yang memerlukan elektrik banyak.

Kecekapan penggunaan kuasa “sangat baik di Iceland kerana penyejukan semulajadi,” kata Johann Snorri Sigurbergsson, pengarah pembangunan perniagaan di syarikat kuasa Iceland HS Orka.

Kenaikan Permintaan Yang Mengejutkan

Banyak syarikat seperti Genesis Mining, yang sebelum ini berpusat di Bosnia, telah memilih untuk membuka kedai di Iceland, kerana elektrik telah meningkat.

“Permintaan semakin meningkat secara eksponen, terutama dalam tempoh tiga bulan yang lalu,” kata Sigurbergsson.

Peningkatan ini datang kerana harga bitcoin telah menjunam dari kemuncaknya hampir $20,000 (RM77,380) ke bawah $9,000 (RM34,821) pada masa ini, penganalisis mengatakan bahawa penurunan harga telah menyebabkan kos operasi lebih banyak perhatian kepada pelombong.

Salter, bimbang dengan persaingan yang semakin meningkat dalam sektor itu, berkata “harga bitcoin bukan petunjuk yang sangat baik mengenai bagaimana industri perlombongan bitcoin”.

Dia mungkin tidak mempunyai persaingan yang lebih banyak daripada jiran-jiran seperti Sigurbergsson berkata HS Orka “tidak akan dapat membekalkan semua permintaan” dari pelombong yang mahu menubuhkan operasi.

Beliau berkata “dalam kedudukan yang baik kita dapat memilih siapa yang boleh lakukan dengan perniagaan ini”.

HS Orka menganggarkan bahawa tiga syarikat ladang bitcoin terbesar di Iceland pada tahun 2018 akan menggunakan lebih banyak elektrik daripada 350,000 penduduk negara itu.

Pelombong juga mempunyai kebimbangan yang lain: Malah virtual gold rush menarik pencuri sebenar. Antara Disember 2017 dan Januari 2018, peralatan bernilai kira-kira 1.6 juta euro telah dicuri.

 

 

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!