Kementerian Pendidikan Malaysia lancar E-Scroll Atasi Ijazah Palsu

121

Kementerian Pelajaran Malaysia (MoE) menubuhkan Konsortium Universiti untuk memerangi penipuan darjah menggunakan blockchain, kementerian itu mengumumkan dalam tweet Nov. 8.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Menurut tweet kementerian, sistem ini direka untuk mengeluarkan dan mengesahkan keaslian peringkat ijazah universiti. Konsortium yang disokong oleh kerajaan pada awalnya akan terdiri daripada enam universiti awam dan sistem pengesahan diploma mereka ditetapkan untuk beroperasi menggunakan blockchain NEM (XEM). Menurut kementerian, sistem baru itu dibangunkan oleh sebuah pasukan yang diketuai seorang profesor dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Menurut laporan media tempatan, idea konsortium itu dicadangkan oleh Kementerian Pendidikan untuk mengekalkan reputasi dan integriti universiti Malaysia, untuk melindungi hak-hak pelajar, serta untuk mempromosikan teknologi ledger teragih (DLT).

KPM menjelaskan kepada media bahawa tujuan utama di sebalik penubuhan konsortium adalah untuk “menyebarkan latihan kemahiran,” serta mengembangkan dan mengadopsi teknologi oleh para pelajar dan ahli akademik. Dalam jangka panjang, kementerian itu menyatakan ia juga sedang meninjau perkembangan apa yang dirujuk sebagai penyelesaian “industri blockchain” yang berpotensi menjana pendapatan untuk universiti-universiti ahli Konsortium.

Baru-baru ini, sebuah universiti yang disokong oleh Rusia mengumumkan bahawa ia akan menyimpan data diploma pada blockchain, dengan mendakwa institusi itu telah mencatatkan maklumat mengenai “semua diploma yang dikeluarkan selama sepuluh tahun yang lalu” menggunakan DLT.

Pada Oktober tahun lepas, Massachusetts Institute of Technology (MIT) dilaporkan menjadi universiti pertama di dunia untuk mengeluarkan diploma digital dengan melaksanakan teknologi blockchain.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!