Kenali Teknologi Blockchain Centralized Demokrasi Digelar DAO

368

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Decentralized Autonomous Organization (DAO)
Walaupun menggunakan nama Decentralized , namun DAO adalah sebuah sistem blockchain yang centralized (berpusat). Apa yang dimaksudkan dengan Decentralized didepan namanya ialah sistem undian orang ramai melalui blockchain . Selain itu, sistem DAO juga digunakan dalam perniagaan atau organisasi yang keputusannya dibuat secara elektronik oleh kod blockchain atau melalui undian anggotanya.
Intinya DAO ialah adalah sistem peraturan berkod blockchain yang menentukan tindakan mana yang akan dipilih oleh majoriti sesuatu organisasi, persatuan ataupun negara.

Asas Kewujudan DAO

Apabila teknologi blockchain dicipta, masterminds di belakang konsep syarikat DAO diberi source code yang diperlukan untuk menjadikan idea mereka menjadi projek dunia sebenar. Teknologi Blockchain memperkenalkan konsep bit digital yang tidak boleh dimanipulasi sama sekali atau pun dihack malah dikategori kan teknologi yang selamat, dapat menjejaki semua interaksi ahli-ahlinya di seluruh Internet dan dengan itu menyediakan persekitaran yang selamat dan terjamin untuk membina sistem DAO.

(90% Kes Hack merupakan kebocoran maklumat dari dalam syarikat dan propaganda)

DAO juga mengambil kesempatan menyediakan apa yang tiada dalam blockchain, iaitu sistem berpusat namun decentralized , ini bermaksud syarikat atau negara diundi oleh ahli berdaftar melalui KYC atau identiti pengenalan negara. Malah sistem voting ini menjamin sesuatu syarikat atau negara dari dimonopoli individu. Contoh seperti Syarikat dibawah Kerajaan Singapura iaitu CrimsonTech : Baca Artikel Blocky.my yang lepas. Klik sini.

 

Malah syarikat e-governance Singapura tersebut berjaya kolabrasi global dengan 5 negara iaitu :

Perdagangan Saudi Arabia
Perdagangan India
Perdagangan Madagascar
Perdagangan Republic Trinidad and Tobago
Perdagangan Panama

Jika dilihat syarikat-syarikat dibawah kerajaan Singapura sedang melalui perubahan teknologi blockchain. Malah CEO syarikat harus berbakti semula kepada masyarakat singapura untuk terus kekal dalam undian.

Teknologi blockchain menggunakan teknik yang dikenali sebagai “timestamping” yang dipercayai untuk memerangi transaksi palsu. Untuk menghapuskan rasuah dan perantara pihak ketiga “bank”, Pangkalan data jelas dinyatakan pada semua pengguna blockchain didalam laman webnya .
Kebijaksanaan melaksanakan sistem DAO ini ke dalam organisasi adalah membolehkan organisasi berjalan tanpa pengawasan pengurusan dan terjamin digital tidak boleh dimanipulasi atau diubah melainkan dengan undian. Secara teorinya, sebuah syarikat atau negara yang menggunakan teknologi DAO boleh menjalankan sepenuhnya sistem autonomi terbaik untuk sesuatu masyarakat atau negara ,malah pengundian yang pasti tidak boleh dimanipulasi , dan real live voting di laman web blockchainnya tersendiri.
Malah jika dalam sistem demokrasi negara tidak perlu untuk berdiri panjang. Semua ahli yang berdaftar hanya perlu voting menggunakan Telefon sahaja tanpa perlu risau sistem dimanipulasi. Ini terbuti berkesan di Bandar Zug Switzerland, negeri pertama yang melancarkan undian demokrasi melalui Blockchain dengan jayanya. Baca Artikel Blocky.my yang lepas. Klik sini.

 

Dari Laman web berita negara Switzerland : Klik sini

Sebuah Empayar Baru
Bayangkan kita boleh mempunyai syarikat tanpa CEO yang tetap jika tidak bagus atau tiada kemajuan dalam syarikat. Penggunaan infrastruktur seperti ini sangat besar manfaatnya. Sekiranya struktur peraturan baru ini dibenarkan, bayangkan semua rekod awam seperti sijil kelahiran, sijil perkahwinan, surat Perjanjian, rekod pesalah dan orang yang hilang diblockchain kan, malah tidak akan berlaku manipulasi dokumen, kerana itu lah konsep yang dibawa oleh blockchain yang bermaksud “data yang tidak boleh dimanipulasi atau diubah”

Kebaikan
Bayangkan Klinik penjagaan kesihatan boleh berfungsi secara autonomi, contoh data maklumat pesakit di blockchain kan supaya dimana-mana klinik pun mempunyai rekod pesakit yang sama tanpa perlu pesakit membawa fail atau buku merah kesihatan para ibu mengandung, syarikat-syarikat semi-kerajaan yang menggunakan DAO perlu berusaha keras dan berbakti semula pada ahlinya untuk terus kekal dalam CEO.

 

Contoh-contoh projek DAO dalam bentuk cryptocurrency ialah Digix.global dan Dash cryptocurrency. Idea di sebalik syarikat DAO adalah bahawa peraturan-peraturan di mana fungsi syarikat dikuatkuasakan secara digital dan voting atau Keputusan lain dibuat oleh pemegang saham yang mengendalikan sejumlah token mengikut nilai pelaburan dan layak syarat untuk voting yang boleh mengundi keputusan.
Contoh manfaat pada masyarakat ialah seperti jumlah pembayaran dividen atau menentukan peristiwa tertentu dalam syarikat semi-kerajaan ataupun syarikat yang melibatkan dana masyarakat. Contoh Perkara-perkara lain seperti, menentukan projek mana yang berpotensi dalam pasaran ,serta penting atau tidak sesuatu projek tersebut mendatangkan manfaat pada masyarakat.

Tidak semua manusia sepakat dengan perubahan teknologi ini, tetapi tidak dapat dinafikan bahawa DAO adalah konsep baru masa depan.

 

Kini Blocky.my membuka kelas pada setiap hari Jumaat malam. Hanya 10 terawal yang daftar sahaja dipilih. Jika penuh anda boleh tunggu giliran Jumaat seterusnya. Tempah nama anda di link ini.

DAFTAR NAMA ANDA DIBORANG INI : DAFTAR SEKARANG JADI YANG TERAWAL

Jika anda ingin memerlukan perkhidmatan dari Blocky.my dalam pengurusan Aset Digital. Sila PM admin di Facebook Page Blocky 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Disclaimer : Blocky tidak dibayar untuk mengiklankan coin ini, blocky.my hanya menyajikan info berita semasa industri crypto. Berita semasa banyak diguna pakai oleh traders bijak mencari peluang dalam percaturan pelaburan.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!