Kerajaan India Sekali Lagi Mencadangkan Larangan untuk Cryptocurrency

90

Kementerian Kewangan India telah mencadangkan untuk melarang cryptocurrency secara sah di benua kecil. Dengan ini, komuniti crypto India bertemu dengan satu lagi fasa yang tidak dijangka.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Cadangan ini pertama kali akan dihantar ke Majlis Menteri Kesatuan dan kemudian dikemukakan ke Parlimen untuk semakan terakhir. Laporan Economic Times memetik seorang pegawai kanan kerajaan:

“Catatan telah dikeluarkan (oleh kementerian kewangan) untuk perundingan antara menteri.”

Hanya tiga bulan yang lalu, Mahkamah Agung India menolak larangan Reserve Bank of India terhadap bank yang memberikan perkhidmatan kepada individu dan syarikat yang berurusan dengan cryptocurrency.


Tahun lalu pada bulan Julai, panel pemerintah kelas atas, yang diketuai oleh bekas setiausaha kewangan India Subhash Garg, telah merangka undang-undang untuk meletakkan larangan menyeluruh terhadap cryptocurrency. Ia mencadangkan agar pengguna crypto dikenakan hukuman penjara hingga 10 tahun dan / atau denda hingga 25 juta rupee ($ 3.2 juta). Draf itu berbunyi:

“Tidak ada orang yang boleh menambang, menjana, memegang, menjual, berurusan, mengeluarkan, memindahkan, melupuskan atau menggunakan cryptocurrency di wilayah India.”

Tidak banyak yang kemudian didengar mengenai cadangan itu dari mana-mana pegawai kerajaan.

Cadangan baru itu sekali lagi menimbulkan ketakutan dalam komuniti crypto India. Walaupun banyak minat dilihat di ruang crypto dalam tiga bulan terakhir ketika startup baru muncul untuk mendorong penerapan crypto di seluruh negara, cadangan ini dapat menjadi tamparan hebat bagi semua perniagaan dan individu yang terlibat dalam ruang ini.

Syarikat-syarikat seperti Binance dan OKEx yang telah berkembang di seluruh India harus menarik kembali.

Bercakap kepada wartawan, seorang pegawai firma penasihat korporat AKM Global mengatakan bahawa jika undang-undang itu diluluskan seperti yang disusun tahun lalu, itu “akan sepenuhnya memusnahkan industri kripto di India.”

Ada banyak yang harus diungkap mengenai undang-undang yang dicadangkan kerana sejauh ini belum ada penjelasan mengenai sekatan apa yang mungkin disertakan.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!