Kerajaan Korea Selatan Melabur Lebih $200 Juta dalam Inisiatif Blockchain Awam.

170

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Kementerian Sains dan Teknologi Korea Selatan telah mengumumkan satu Strategik Pembangunan Teknologi Blockchain utama yang bertujuan meningkatkan 230 bln won (~ $ 207 juta) menjelang 2022, demikian laporan The News Asia hari ini, 21 Jun.
Mengikut pengumuman rasmi Kementerian itu, inisiatif baru itu akan memupuk 10,000 profesional industri blockchain dan 100 syarikat, dan akan mengembangkan dan mengkomersialkan enam jurutera blockchain sedia ada dengan sokongan Kementerian.
Jurutera ini bertujuan memanfaatkan teknologi blockchain untuk hartanah, pengundian dalam talian, logistik perkapalan, pengurusan rekod ternakan, pelepasan kastam, hartanah, dan pengedaran e-dokumen antarabangsa.
Siaran akhbar Kementerian juga memberikan contoh inisiatif blockchain swasta yang ia merancang untuk mempromosikan, termasuk projek “pintar bandar” dan “kilang pintar”, sistem blockchain untuk industri kereta terpakai, dan inisiatif edaran “makanan sekolah selamat” berasaskan blokchain.
Di samping itu, kerajaan Korea akan memulihkan pembangunan BaaS (Blockchain-as-a-Service), untuk membolehkan perusahaan kecil dan sederhana melaksanakan penyelesaian blockchain dengan cekap.
Dana akan diperuntukkan lagi untuk menghalang projek penyelidikan, pembangunan infrastruktur, pusat sokongan teknikal dan kotak pasir blokir, serta mengkaji isu-isu undang-undang khusus untuk kontrak pintar.
Walaupun berita kritikal baru-baru ini dari Korea Selatan telah memberi tumpuan kepada laporan pencurian sebanyak $ 30 juta dari pertukaran kritikal utama Korea Selatan Bithumb, perkembangan yang lebih luas dalam industri crypto dan blockchain negara musim semi ini lebih positif.
Pada bulan Mei, bank pusat negara itu mula meneroka idea menggunakan blok block untuk merealisasikan projeknya yang bercita-cita untuk “masyarakat tanpa tunai” menjelang 2020. Pada bulan yang sama, kerajaan Korea Selatan mendedahkan pengubahsuaian positif untuk undang-undang domestik dan undang-undang di dunia, mencadangkan ia merancang untuk membuat permaidahan Awal Permulaan (ICO) domestik lagi.
Baru-baru ini, pengerusi salah sebuah syarikat perjudian Korea Selatan terbesar, Netmarble – yang mempunyai paras pasaran sebanyak 12.86 tril won (kira-kira $ 11.59 bln) – berkata beliau percaya teknologi blockchain “akan digunakan untuk semua industri di masa depan.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!