Kerajaan Malaysia Belum Memutuskan Undang-undang Crypto

95

Kerajaan Malaysia dilaporkan masih belum membuat keputusan sama ada untuk meluluskan kriptografi, laporan media tempatan New Straits Times pada 12 Januari.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Apabila menjawab pertanyaan mengenai sama ada mata wang digital sedang sah atau tidak sah, Khalid Abdul Samad, menteri wilayah persekutuan Malaysia, dilaporkan berkata:

“Pada masa ini, jawapan itu tidak sah kerana keadaan masih tidak jelas.”

Samad juga menegaskan bahawa ketika beliau terlibat dalam pelancaran Harapan Coin (HRP) – sebuah cryptocurrency politik yang dicadangkan – dia tidak dilantik sebagai menteri kewangan, dengan menyatakan bahawa perkara itu tidak berada di bawah bidang kuasanya.

Pada Disember 2018, seperti yang dilaporkan, pengawal selia kewangan dan bank pusat Malaysia mengeluarkan kenyataan bersama di mana mereka mengesahkan mereka menubuhkan peraturan mengenai aset cryptocurrency dan permilikan syiling permulaan (ICO).

Samad juga dilaporkan sebelum ini mencadangkan kepada Bank Negara Malaysia dan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menggunakan mata wang digital, Harapan Coin, untuk transaksi kerajaan.

Walau bagaimanapun, seperti yang dilaporkan pada November tahun lalu, Ahli Parlimen Malaysia telah meminta kerajaan untuk melaksanakan peraturan cryptocurrency yang betul sebelum menjalankan projek cryptocurrency Harapan Coin.

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!