Korea Selatan Lancar Kad Pengenalan Negara Berasaskan Blockchain

273

Korea Selatan akan melaksanakan teknologi blockchain dalam kad pengenalan rakyatnya. Park Won-soon, Datuk Bandar Seoul, telah mengambil bahagian dalam acara “Forum Future Korea (KFF) 2019 & Blockchain Tech Show,” yang melaporkan mengenai pencapaian bandar itu dalam merangkul teknologi utama termasuk kecerdasan buatan AI .

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Datuk Bandar menyoroti peranan blockchain dalam menyimpan data, dengan menyatakan bahawa nilai data “telah menjadi lebih penting daripada sebelumnya.” Menurut Park, bandar Seoul akan melaksanakan blokchain dalam mengumpul data bandar dan pentadbiran untuk membolehkan perkhidmatan baru seperti sistem pengesahan bersepadu kad rakyat, serta alat untuk akses mudah ke pelbagai perkhidmatan pentadbiran.

Park menekankan bahawa pihak berkuasa Seoul telah menyediakan perkhidmatan pentadbiran yang disekat blockchain, termasuk e-mengundi mudah alih dan jualan kereta.

Park telah menyatakan keyakinan mengenai teknologi blockchain pada masa lalu. Pada akhir 2018, Datuk Bandar memperkenalkan pelan lima tahun untuk membangunkan industri blockchain di Seoul, dengan kerajaan bandar merancang untuk melabur sekitar $ 88 juta dana untuk blockchain.

Pada bulan Februari 2019, Kerajaan Metropolitan Seoul mengumumkan inisiatif untuk melabur lebih $ 1 bilion dalam blockchain dan startup fintech menjelang 2022.

Baru-baru ini, pengawalselia kewangan Korea Selatan, Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan, membenarkan sembilan syarikat fintech untuk beroperasi di negara itu sebagai sebahagian daripada kemajuan industri blockchain.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!