Korea Selatan Membangunkan ‘Crypto Beach’, berasaskan ‘Crypto Valley’ Switzerland

141

Korea Selatan telah mendedahkan rancangan untuk melancarkan pusat blockchain di bandar Busan dikenali Crypto Beach berkonsepkan seperti Crypto Valley, Switzerland, berita tempatan Edaily melaporkan 14 Jun.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Pada acara blockchain baru-baru ini di Seoul “2018 Global Blockchain Conference,” pengerusi Persatuan Penyatuan Kewangan ICT Korea Oh Jung-geun mendakwa bahawa organisasi itu bertujuan untuk membina ruang yang sama dengan “Crypto Valley” yang terletak di Kanton Swiss Zug.

“Kami memerlukan tempat untuk menumpukan perhatian kepada industri kriptografi di Korea seperti Crypto Valley di Switzerland,” kata Oh pada majlis itu.

Persatuan tersebut dilaporkan merancang untuk melancarkan ruang “Pantai Crypto” di Haeundae, Busan. Terletak di timur Busan, Korea Selatan, Haeundae adalah komuniti tepi pantai yang mewah yang menarik ribuan pelancong setiap musim panas. Ruang ini juga telah diklasifikasikan sebagai pusat pembangunan komersial oleh kerajaan dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Persatuan dilaporkan merancang untuk membincangkan projek itu dengan pihak berkuasa Busan pada 30 Ogos.

O menegaskan bahawa banyak syarikat Korea Selatan mesti melancarkan penawaran permulaan (ICO) di luar negeri kerana larangan semasa kerajaan terhadap ICO. Oh melahirkan kebimbangan mengenai kurangnya pemahaman mengenai teknologi baru dan faedahnya oleh pihak berkuasa tempatan dan peraturan ketat mereka.

Pada September 2017, pihak berkuasa kewangan Korea Selatan mengumumkan larangan ke atas ICO, dengan mendakwa mereka harus dikawal dan dipantau dengan ketat. Kerajaan telah menyedari risiko yang berkaitan dengan mengharamkan amalan tersebut, seperti penyisiran bakat dan pelaburan di luar negara, kerana penggubal undang-undang Korea Selatan dilaporkan bekerja pada undang-undang yang bertujuan untuk mengangkat larangan yang ada pada ICO.

Seperti yang dilaporkan Blocky.my sebelum ini, Switzerland adalah negara yang paling mesra di dunia. Swiss Crypto Valley, konsortium blockchain yang disokong negeri dilancarkan pada Mac 2017 untuk menyokong pembangunan teknologi dan perniagaan yang berkaitan dengan blockchain dan kriptografi. Minggu lepas, bandar Zug mengumumkan ia akan mengundi percubaan blockchain berkuasa perbandaran musim panas ini.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!