Exchanger Korea Selatan (Bithumb) Menerbitkan Token Di Singapura

118

Bithumb, bursa saham utama Korea Selatan, baru-baru ini mendedahkan rancangan untuk mengeluarkan coin sendiri, Bithumb Coin, dalam Initial Coin Offering (ICO), laporan TokenPost berita tempatan, Khamis, 19 April.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Menurut laporan, jualan token Bithumb akan dijalankan di Singapura sejak ICO dilarang di Korea Selatan. Bithumb dilaporkan memberi tumpuan kepada pelabur berskala besar daripada pelabur individu. Bithumb tidak mengesahkan bila coin itu dilancarkan.

Bithumb bukan exchanger pertama yang melancarkan tokennya sendiri. Pada bulan Januari, exchanger china ‘Huobi’ mengumumkan rancangannya untuk mengeluarkan Huobi Token (HT) yang akan dihadkan pada 500 mln token. Huobi menyatakan bahawa token tersebut tidak akan menjadi ICO, mendakwa bahawa hanya pengguna aktif platform dagangan akan dapat menerima HT.

Financial Services Commission (FSC) Korea Selatan mengumumkan larangan ke atas ICO pada akhir September 2017, memetik peningkatan risiko penipuan kewangan sebagai motivator. Pada bulan Mac, Blocky.My melaporkan bahawa kerajaan Korea Selatan mendedahkan rancangan kepada pihak berkuasa kewangan tempatan untuk menghalalkan ICO. Walaupun FSC tetap ragu-ragu terhadap ICO, pihak berkuasa kewangan tempatan cuba memberi kuasa kepada mereka dengan membolehkan sistem Know Your Customer and Anti-Money Laundering diperketatkan.

Sesetengah bursa kripto Korea Selatan sudah berusaha untuk membuka cawangan di luar negara. Awal minggu ini, Coinone, bursa nombor tiga kripto di Korea Selatan, mengumumkan rancangan untuk melancarkan pertukaran di Indonesia pada bulan Jun.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!