Krisis Ekonomi Global – Pencetus bagi Stablecoins bertapak

37

Stablecoins muncul pada tahun 2018 dengan janji-janji menarik untuk digunakan di seluruh dunia demi meningkatkan akses kewangan dan membantu negara-negara yang dilanda hiperinflasi atau pembayaran rentas sempadan dan pengiriman wang. Dalam praktiknya, mereka digunakan untuk melindungi pedagang dari ketidakstabilan liar harga pasaran crypto dan kunci harga (lock price).

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Krisis global yang ditimbulkan oleh COVID-19 adalah peluang bagi stablecoin untuk menonjolkan diri sebagai wang utama dalam pertukaran mata wang asing. Krisis ekonomi dan kesihatan global telah menghidupkan kembali penggunaan stablecoin, serta perbincangan mengenai dolar digital dan mata wang digital bank pusat. Dengan hampir 6 bilion telefon pintar dengan langganan mudah alih aktif di dunia, kita hampir mencapai kenyataan di mana stablecoin yang mudah digunakan dapat menjangkau sebahagian besar populasi dunia.

Selama sebulan yang lalu, stablecoin telah memenuhi kehendak dan nilai pasaran. Jika dilihat dari aset kripto tradisional ke stablecoin yang serupa dengan tahun 2018, Cap pasaran semua stablecoin telah meningkat dari $ 5 bilion pada awal tahun hingga melebihi $ 8 bilion pada bulan April. Dan peningkatan kestabilan dari kegunaan stablecoin melengkapkan mereka untuk memanfaatkan kesempatan tersebut dan membuktikan kegunaan melebihi permintaan daripada exchanger pertukaran mata wang asing

Walaupun kebanyakan stablecoin yang digunakan hari ini disokong fiat, usaha seperti MakerDAO dan Synthetix telah menunjukkan bahawa kemungkinan untuk membina stablecoin yang disambungkan ke aset dunia nyata seperti Dolar AS, tetapi dijamin oleh aset crypto lain secara terdesentralisasi menggunakan kontrak pintar . Protokol tersebut dapat menjaga harga aset stabil mereka daripada turun dengan ketara dan terus memberikan bukti praktikal bahawa anda dapat membuat aset nilai stabil sepenuhnya dalam perisian.

Peristiwa Wabak COVID-19 menekankan perlunya melakukan transaksi dari mana sahaja, dengan cepat. Menghantar wang tunai dengan transfer bank dan cek dalam skala boleh jadi lambat dan mahal, dan mendedahkan penerima kepada kemungkinan jangkitan ketika mereka sedang mendeposit wang atau cek mereka. Pemindahan wang tunai secara langsung telah ditunjukkan untuk membantu penerima pada waktu memerlukan sekiranya mereka dapat dihantar tepat pada waktunya.

A.S. telah bekerjasama dengan Square, PayPal dan Intuit untuk membayar bahagian pinjaman perniagaan kecil dari pakej rangsangan kerajaan. Terutamanya di luar AS, di mana wang mudah alih dan pembayaran elektronik tidak tersedia secara meluas, stablecoin akan masuk untuk pembayaran rangsangan lebih jelas dan segera.

COVID-19 Menegaskan KEPERLUAN TRANSAKSI DARI MANA SAJA DAN CEPAT. Bank Dunia mengesyorkan agar pemerintah mengirim transfer wang melalui telefon bimbit untuk membatasi jumlah kontak peribadi yang diperlukan untuk menerima dana tersebut. Stablecoin beroperasi pada infrastruktur terbuka, syarikat dapat membangun alat respons dan dukungan dompet tanpa kerajaan takut mereka diakses.

Sama seperti bagaimana Synthetix memberi pendedahan kepada masyarakat tentang emas dan komuditi lain, akan ada senarai koin stabil tempatan dan serantau yang semakin meningkat yang akan memberi pendedahan kepada anggota masyarakat mengenai ekonomi tempatan mereka, memberi insentif kepada perbelanjaan tempatan, dan dengan demikian memperkuat komuniti setempat mereka. Ini akan bertindak seperti mata wang tempatan yang dicetak hari ini.

Dan akhirnya, orang akan mula bereksperimen dengan bagaimana wang itu sendiri dihasilkan. Sama seperti bagaimana wang disokong oleh emas, stablecoin baru dapat disokong oleh sumber-sumber token yang ingin kita lihat lebih banyak di dunia .

Dari kemelesetan yang akan datang, kita akan melihat stablecoin memperoleh penggunaan yang lebih luas akan datang.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!