Krisis Kewangan 2020

174

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Ramalan itu kini datang dengan cepat dan pantas. Nampaknya ada kesimpulan yang terlupa bahawa 2020 adalah tarikh kemalangan 2.0 akan melanda sekali lagi. Malangnya, ramalan ini menjadi lebih benar. Oleh kerana banyak perniagaan mengemukakan kebankrapan dan penutupan, Ekonomi di seluruh dunia mengalami kegagalan. Pada masa penulisan, 2020 sudah memasuki separuh masa kedua. Tetapi, nampaknya masih belum ada cahaya di hujung terowong.

Ramalan Ahli Ekonomi dan Jurnal Terkenal

The Independent telah mengatakan: “Krisis kewangan global seterusnya akan melanda pada tahun 2020, memberi amaran kepada bank pelaburan JPMorgan – yang dicetuskan oleh sistem perdagangan automatik.” 1

Forbes: “2020-an Mungkin Menjadi Dekad Terburuk dalam Sejarah A.S. – dicetuskan oleh penularan dari krisis kredit global.” 2 Ramalan Forbes ini tidak pernah lebih tepat. Hari ini, apabila lebih banyak individu jatuh ke hutang, terdapat krisis kredit global. Pandemik ini telah menyebabkan penutupan perniagaan. Oleh itu, ekonomi telah menderita; pekerjaan hilang. Hanya untuk memenuhi keperluan mereka sehari-hari, banyak yang jatuh hutang dan masih membayarnya sekarang.

Mark Zandi, ketua ekonomi di Moody’s Analytics, mengatakan bahawa “2020 adalah titik perubahan yang nyata.”

Surat khabar, majalah dan agensi kredit berspekulasi. (Ketahui lebih lanjut mengenai kad kredit terbaik selepas muflis.) Tetapi bagaimana dengan mereka yang tahu?

Ramalan Institusi Ekonomi

Selain daripada jurnal ekonomi di atas, berikut juga terdapat beberapa ramalan penganalisis dari pakar ekonomi terkenal dalam bidang ini.

Nouriel Roubini, 3 seorang profesor di Stern School of Business NYU. Dia juga merupakan Ahli Ekonomi Kanan untuk Hal Ehwal Antarabangsa di Rumah Putih semasa Pentadbiran Clinton. Dia juga pernah bekerja untuk IMF, Rizab Persekutuan AS, dan Bank Dunia.

Roubini meramalkan bahawa pengembangan global semasa kemungkinan akan berlanjutan hingga tahun depan, tetapi memberi amaran bahawa keadaan akan matang untuk kemelesetan global pada tahun 2020.

Dia mengatakan bahawa paket rangsangan global akan berakhir, inflasi akan datang, perselisihan perdagangan akan menimbulkan hambatan ekonomi dan bahawa kadar faedah kini berada di arah yang lebih tinggi. Dia tentu betul dalam semua perkara.

Menariknya, Roubini memberi komen tentang bagaimana mengekang imigrasi akan memperlambat pertumbuhan kerana penduduk yang semakin tua tidak akan dapat mengatasi masalah tersebut. Ini adalah ironi yang akan hilang pada demografi yang sama yang memilih gerakan populis untuk menghapuskannya.

Imigrasi ke seluruh negara juga dibendung, walaupun untuk sementara waktu, kerana sekatan perjalanan. Oleh kerana pendatang berhasrat ini terpaksa tinggal di negara asal mereka, ada juga yang mungkin menderita pengangguran atau mendapat penghasilan lebih rendah daripada yang mereka harapkan. Ini melambatkan pertumbuhan ekonomi kerana daya beli orang juga berkurang.

Roubini juga mengatakan bahawa China mesti memperlambat pertumbuhannya untuk mengatasi kelebihan kapasiti dan leverage yang berlebihan. Di bahagian lain dunia, Eropah harus menghadapi dinamika politiknya sendiri dan ancaman lebih banyak jalan keluar. Malangnya, Brexit telah menetapkan model seperti ini untuk negara-negara lain dalam Kesatuan Eropah. Seperti yang telah ditunjukkan dalam kemelesetan sebelumnya, “risiko kecairan dan penjualan / pemadaman kebakaran akan menjadi lebih parah dan mungkin lebih penting lagi, bahawa backstop yang diberikan oleh bank pusat selama tahun-tahun pasca krisis tidak lagi dapat diandalkan.”

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!