KT Telecom Korea Selatan Melancarkan 5G DLT-Powered Anti-Hacks

265

KT Corporation, firma telekom terbesar Korea Selatan, telah melancarkan jenama rangkaian generasi kelima (5G) berkuasa blockchain, agensi berita tempatan The Korea Times melaporkan pada 16 April.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Dipanggil “GiGA Chain,” jenama itu bertujuan untuk meningkatkan keselamatan peranti Internet-of-Things (IoT) dan untuk melindungi mereka dari cyberattacks, kata laporan itu.

Sebagai sebahagian daripada jenama baru, KT membangunkan teknologi GiGA Stealth yang menghalang serangan penggodaman dengan menyembunyikan alamat IP peranti yang bersambung. Menurut laporan itu, teknologi yang dibolehkan blockchain menjadikan alamat IP hampir tidak dapat dilihat oleh penggodam.

Lee Dong-myeon, presiden kumpulan perniagaan platform masa depan di KT, berkata bahawa syarikat itu memutuskan untuk meningkatkan langkah-langkah keselamatan cybersecurity dengan menggunakan blockchain di tengah-tengah risiko peningkatan kerentanan hacking peranti IoT yang berkaitan dengan era 5G. Dalam artikel itu, KT berhujah bahawa serangan penggodaman pada peranti IoT akaun untuk 99% daripada keseluruhan serangan hacking.

Sebagai sebahagian daripada pengumuman itu, KT juga memperkenalkan Sistem Rangkaian Blocked Service (BaaS) GiGA yang membolehkan organisasi menggunakan aplikasi berasaskan blokchain dan menggunakan ciri-ciri utama blockchain, termasuk kontrak pintar, yang membolehkan syarikat mengendalikan urus niaga tanpa penglibatan oleh seorang perantara.

KT menambah bahawa teknologi blockchainnya boleh digunakan untuk mendigitalkan baucar yang dikeluarkan oleh kerajaan tempatan kepada penduduknya. Menurut laporan itu, bandar Gimpo, Korea Selatan, telah menggunakan sistem pembayaran berasaskan blokchain firma sejak April. Projek itu mula-mula diturunkan pada pertengahan bulan Februari 2019, dengan perancangan bandar Gimpo mengeluarkan lebih banyak cryptocurrency bernilai $ 9.7 juta yang disebut “K token,” setahun.

Terdahulu pada bulan April, penyelidikan pasaran penyelidikan pasaran global Research and Markets menerbitkan laporan yang mendakwa bahawa aplikasi blockchain antarabangsa di telekom akan menjana pendapatan $ 1.37 bilion menjelang 2024.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!