Kumpulan Perbankan Korea Selatan melancarkan Platform Verifikasi Pengesahan melalui Blokchain

141

Kumpulan Bank Komersil Korea Selatan akan melancarkan platform pengesahan ID pelanggan yang dilindungi blockchain pada bulan Julai 2018, laporan berita tempatan Korea JoongAng Daily melaporkan hari ini, 12 Jun.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Menurut laporan itu, Persekutuan Bank-Bank Korea (KFB) akan melancarkan sistem pengesahan identiti “BankSign” untuk digunakan dalam kedua-dua perbankan berasaskan komputer dan mudah alih dalam talian. Menurut Korea JoongAng Daily, langkah itu bertujuan menggantikan sistem pengesahan awam berusia 20 tahun yang dilaporkan terkenal dengan kerumitan dan ketidakcekapannya.

Park Chang-ok, seorang pengurus di jabatan perkhidmatan deposit dan sistem pembayaran di KFB, menjelaskan bahawa permohonan blockchain baru bank akan menawarkan pelbagai pilihan untuk mengesahkan ID pelanggan, “bukan hanya sistem pensijilan awam.”

Menurut laporan itu, pembangunan inisiatif BankSign dimulakan dengan serta-merta selepas KFB melancarkan konsortium meneroka peluang-peluang aplikasi blockchain di sektor perbankan tempatan pada November 2017.

Platform BankSign didasarkan pada Nexledger, alat pengurusan transaksi perusahaan swasta yang dibangunkan oleh anak syarikat Samsung, Samsung SDS.

Minggu lepas, Samsung SDS mengumumkan pelancaran platform blockchain enterprise sendiri Nexfinance yang bertujuan untuk perniagaan berkaitan kewangan.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!