Lebih 1,000 Projek Crypto ‘Deadcoin & Shitcoin’ Disenaraikan

239

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Lebih daripada seribu projek crypto sudah “mati” pada 30 Jun, 2018, menurut hasil kajian Blocky.my baru-baru ini. Berita itu berdasarkan penyelidikan terhadap data dari dua laman web: Coinopsy dan DeadCoins.

Coinopsy menyediakan ulasan setiap hari tentang pelbagai kriptografi, termasuk yang sudah “mati”. Ia mentakrifkan tanda “mati” sebagai menunjukkan sekurang-kurangnya satu daripada yang berikut: “ditinggalkan, menipu, mati laman web, tiada nod, , jumlah yang rendah atau pemaju telah lari atau meninggalkan projek itu. ”

Menurut senarai Coinopsy, terdapat 247 syiling “mati” pada masa artikel ditulis. Ini termasuk Bitconnect yang terkenal telah ditutup pada Januari 2018 dan diterangkan oleh laman web sebagai “skim ponzi yang paling berjaya dalam crypto setakat ini.”

DeadCoins juga mempunyai senarai panjang kritikal “mati” yang mengandungi 830 item. Di antaranya ialah Titanium Blockchain Infrastructure Services (ICO) baru-baru ini yang ditutup oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC) atas amalan penipuan.

Menurut siaran akhbar SEC, Titanium telah menaikkan $ 21 juta daripada pelabur dari A.S. dan negara-negara lain. Dalam kenyataannya, SEC memberi amaran pelabur mengenai ICO sebagai satu jenis pelaburan yang sangat berisiko:

“Setelah memfailkan beberapa kes melibatkan ICO yang didakwa penipuan, kami sekali lagi menggalakkan para pelabur berhati-hati ketika mempertimbangkannya sebagai pelaburan.”

Seperti yang dilaporkan oleh Blocky.my hari ini, jumlah ICO telah mencapai $ 13.7 bilion pada 2018 setakat ini, yang sudah dua kali lebih banyak daripada pasaran keseluruhan pada 2017. Penipuan dan kematian ICO menaikkan $ 1 bilion pada tahun 2017.

Pada 21 Jun, Ketua Pegawai Eksekutif Nasdaq Adena Friedman memberi amaran bahawa ICO menimbulkan “risiko yang serius” bagi pelabur runcit, mendakwa bahawa projek yang mengumpulkan wang dengan cara ini “hampir tidak ada pengawasan.”

Terdahulu pada bulan Jun, peminat tegar crypto John McAfee berkata bahawa dia akan berhenti mempromosikan ICO kerana dakwaan ancaman dari SEC.

Blocky.my akan menulis artikel tentang dan jenis shitcoin yang sering menjadi penipuan pada pelabur crypto yang baru dan tidak tahu apa-apa. Akhirnya mangsa penipuan akan menyalahkan Bitcoin atau sistem Crypto yang menipu. Anda seharusnya bijak dan perlu tahu potensi syarikat yang anda ingin labur. Bukannya melabur secara membabi buta tanpa mengambil tahu objektif , team , roadmap , whitepaper sesuatu syarikat tersebut.

Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang pelaburan yang berpotensi

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!