London Metal Exchange – Mengesan Logam Fizikal Dengan Blockchain

351

London Metal Exchange (LME), yang mempunyai pasaran terbesar di dunia untuk derivatif logam, dikatakan menyokong inisiatif untuk mengesan logam fizikal menggunakan blokchain.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Inisiatif itu, yang digelar “Forcefield,” juga disokong oleh bank-bank seperti Macquarie dan ING. Sistem berasaskan blokchain ini bertujuan untuk membantu pembeli dalam industri menjejaki sumber logam mereka, serta membantu pedagang logam membuktikan pemilikan stok mereka.

Ketua Pegawai Eksekutif LME, Matt Chamberlain dilaporkan tidak mengulas sebarang penglibatan dalam inisiatif oleh bursa secara khusus, tetapi memberitahu

“[Dalam sistem berasaskan blockchain] anda tahu di mana logam anda, anda mempunyai bukti logam anda, tetapi tidak ada yang dapat melihat apa logam anda dan di mana logam anda.”

Jika industri boleh bersatu untuk menyampaikan sistem sedemikian, ia akan menjadi “kemenangan besar bagi komuniti perdagangan logam,” katanya.

LME mempunyai 500 gudang  “diluluskan” di 34 lokasi di seluruh dunia, di mana ia menyimpan logam bagi pihak pemegang, menurut maklumat di laman webnya.

Walau bagaimanapun, ia mempunyai gudang “tidak diluluskan” di China, pengguna logam terbesar di dunia, menurut laporan FT, yang menjadikan sukar bagi peniaga dan pengguna untuk memastikan kandungan logam, serta keadaan umum bekalan dan permintaan.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!