Maharashtra Rancang Serahkan Kes Berkaitan Mata Wang Kripto Pada Penguatkuasaan

118

Memang jelas bahawa tidak ada mata wang kripto seperti bitcoin yang diiktiraf oleh Bank Rizab India, dan RBI juga mengisytiharkannya sebagai tidak sah. Menteri Negara untuk Perumahan Dr Ranjit Patil pada hari Rabu berkata, kerajaan negeri sedang mempertimbangkan untuk menyerahkan kes bitcoin berkaitan kepada Penguatkuasaan Pengarah (ED).

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

MLA, termasuk Rahul Kul, Ajit Pawar, Sangram Thopte, Prakash Surve, Jitendra Avhad, Dipika Chavan, dan lain-lain, telah menimbulkan isu penipuan yang berkaitan dengan bitcoin rakyat. Para ilmuwan menunjukkan bahawa sejak pelancaran kriptografi, beribu-ribu pelabur telah ditipu dengan kadar Rs 2,000 crore di kebanyakan bandar, termasuk Pune, Mumbai, Nanded, dan Kolhapur. MLAs Ashish Shelar dan Shambhuraje Desai turut mengambil bahagian dalam perbincangan ini.

Menteri Patil memaklumkan kepada Dewan Undangan Negeri bahawa kes telah didaftarkan ke atas Amit Bharadwaj (New Delhi), Amolkumar Jaywant Thombale dari Nanded, Balaji Panchal dari Nanded dan Raju Motewar dari Nanded pada 24 Januari 2018.

Patil memberitahu bahawa Thombale telah ditangkap dan polis sedang mencari tiga individu lain. Menteri itu turut memaklumkan bahawa sejak promoter laman web gainbitcoin.com dan skema Ponzi Amit Bharadwaj berada di luar negeri, proses penangkapan sedang giat dijalankan.

Menteri itu juga memaklumkan bahawa tindakan telah diambil seperti Akta Perlindungan Kepentingan Maharashtra (Akta MPID). Menteri itu memberitahu dewan negeri bahawa para pelabur telah ditipu dengan menggunakan mata wang kripto di Nanded dan Pune. Beliau memaklumkan bahawa akaun bank individu – individu ini di Pune telah dimeterai dan wang tunai bernilai Rs 5.96 lakh, bersama-sama dengan Rs 2.42 crore e-wallet telah dilampirkan. Beliau memaklumkan bahawa kerajaan akan mempertimbangkan untuk menyerahkan kes-kes ini kepada ED supaya pelabur boleh mendapatkan kembali wang mereka.

Beliau berkata kerajaan telah menubuhkan 35 stesen polis siber di luar negeri. Dan walaupun RBI tidak mengisytiharkan mata wang itu sebagai tidak sah, kerajaan telah mengeluarkan notis untuk memberi amaran kepada inidvidu lain mengenai mata wang dan skim tersebut dari semasa ke semasa.

Sumber: DNA INDIA

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!