Malaysia Bakal Menetapkan Peraturan Crypto Tahun 2019, Laporan Menteri Kewangan

146

Malaysia akan menggubal peraturan untuk cryptocurrency dan Tawaran Syiling Awal (ICO) pada Q1 2019, media berita tempatan tempatan The Star melaporkan 28 November.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Menteri kewangan Lim Guan Eng, berkata pengawal selia negara itu, Suruhanjaya Sekuriti (SC), telah memperbaharuinya dengan jangka masa untuk peraturan baru.

Langkah itu akan membentuk “sebahagian daripada usaha SC untuk memudahkan jalan penggalangan dana alternatif dan kelas aset pelaburan baru,”

Malaysia telah mengambil jalan kecil untuk mengawal selia industri cryptocurrency domestik, yang mula-mula memulakan proses pada lewat 2017.

Pihak berkuasa telah berusaha untuk mengawal sektor itu dalam masa yang sama, Lim memberitahu parlimen bahawa entiti yang ingin mengeluarkan cryptocurrency harus berunding dengan bank pusat negara, Bank Negara Malaysia.

“Saya menasihatkan semua pihak yang ingin memperkenalkan cryptocurrency Bitcoin (gaya) untuk merujuk terlebih dahulu kepada Bank Negara Malaysia kerana ia adalah pihak berkuasa yang akan mengeluarkan keputusan mengenai mekanisme kewangan,”

Bulan ini, seorang ahli politik Malaysia juga mencadangkan untuk mengadakan kelulusan bagi projek penerbitan cryptocurrency yang disokong kerajaan sehingga peraturan tersebut mula berkuatkuasa.

Malaysia telah berusaha untuk memupuk hubungan dengan blockchain tahun ini, Kementerian Pendidikan menubuhkan sistem pengesahan ijazah universiti menggunakan teknologi blockchain.

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!