Malaysia berkerjasama dengan IncuBlock (Korea) untuk Membina Halal DApp

259

Makmal blockchain Korea Selatan IncuBlock telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) dengan jawatankuasa penasihat kerajaan Malaysia untuk pembangunan teknologi blockchain yang dibenarkan di bawah undang-undang Syariah, laporan berita tempatan IT World melaporkan semalam, 18 Jun.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Teknologi Blockchain sebelum ini telah digunakan dalam hal mengesan makanan halal, kerana HALAL TRAIL yang berpangkalan di UK telah mula menggunakan blokchain untuk mengesan ternakan dan makanan segar dari ladang ke meja melalui rantaian makanan halal.

Jawatankuasa Majlis Perundingan Melayu (MPM) akan bekerjasama dengan kedua-dua IncuBlock dan rakan antarabangsa MPM, Global Cornerstone Group, untuk berkongsi pengetahuan dan mengembangkan platform blockchain dan aplikasi desentralisasi (DApp) yang akan memenuhi “keperluan sosial” untuk dipertimbangkan halal (dibenarkan) oleh Suruhanjaya Syariah.

Kwon Won-seon, Ketua Pegawai Eksekutif IncuBlok, berkata pengalaman syarikat dengan blockchain akan menjadi aset kepada kerjasama itu:

“Saya akan berusaha keras untuk memanfaatkan pengetahuan mengenai blok yang telah kami kumpulkan selama bertahun-tahun untuk membangunkan platform blockchain Islam secara praktikal.”

Tempat Cryptocurrency dalam perbankan Islam dan sama ada ia boleh dianggap sebagai halal tidak boleh dijawab dengan mudah, kerana Bitcoin (BTC) tidak ditakrifkan secara konkrit sebagai wang menurut Islam.

Pada bulan April, permulaan fintech yang berpangkalan di Indonesia mengeluarkan laporan yang menyebut bahawa Bitcoin sekurang-kurangnya “dibenarkan secara amnya” di bawah undang-undang Syariah, dengan menyatakan bahawa penerimaan luas crypto, kekurangan kawalan oleh pihak berkuasa pusat, dan pergantungan pada blockchain dapat menjadikannya lebih selamat daripada sistem kewangan semasa. Laporan itu menyimpulkan dengan memberi amaran kepada masyarakat Islam untuk waspada terhadap penipuan syiling permulaan awal (ICO) yang membabitkan umat Islam yang mempromosikan pulangan tetap sebagai “pelaburan halal”.

Dato Hassan Bin Ahmad, Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Kerajaan Malaysia (MPM), berkata mengenai MOU bahawa beliau berharap kerjasama itu akan “membawa kepada pembangunan teknologi blockchain yang akan diterajui oleh Malaysia dan digunakan di seluruh masyarakat Islam.”

Scenario ini membuktikan bahawa, Malaysia dan Islam turut memanfaatkan teknologi blockchain dalam perkhidmatan halal. Lama kelamaan seluruh dunia akan mengimplikasi teknologi blockchain dalam kehidupan seharian.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!