Malaysia Gubal Undang-Undang Baru Crypto dan Ico Pada 2019

505

Pengawal selia kewangan dan bank pusat Malaysia mengeluarkan kenyataan akhbar bersama Dec. 6 di mana mereka mengesahkan mereka “meletakkan” undang-undang mengenai aset cryptocurrency dan Tawaran Syiling Permulaan (ICO).

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Kenyataan dari Suruhanjaya Sekuriti (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM), yang menurut komen pegawai kanan kerajaan bahawa peraturan sektor itu boleh muncul pada Q1 2019, juga mengulangi perlunya mematuhi undang-undang sekuriti jika sesuai.

“SC akan mengawal selia pengeluaran aset digital melalui tawaran duit syiling awal (ICO) dan perdagangan aset digital di bursa aset digital di Malaysia,” katanya.

“Peraturan kini sedang dilaksanakan untuk membawa aset digital dalam perundangan undang-undang sekuriti untuk mempromosikan dagangan yang adil dan teratur dan memastikan perlindungan pelabur.”

Malaysia perlahan-lahan telah membuat pendirian rasmi mengenai aktiviti cryptocurrency tahun ini. Bulan lepas, sebagai tambahan kepada mendedahkan tarikh akhir yang berpotensi, menteri kewangan negara Lim Guan Eng juga menyatakan bahawa sesiapa yang ingin mengeluarkan aset baru hanya boleh berbuat demikian dengan berkat BNM.

“Saya menasihati semua pihak yang ingin memperkenalkan cryptocurrency Bitcoin untuk merujuk terlebih dahulu kepada Bank Negara Malaysia kerana ia adalah pihak berkuasa yang akan mengeluarkan keputusan mengenai mekanisme kewangan,” katanya.

Antara yang mengamati perkembangan itu adalah inisiatif tempatan yang digelar “Hope Coin,” pencipta yang mungkin perlu menunggu proses selesai sebelum melancarkannya.

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!