Malta Membangunkan Strategi AI Berikutan Kejayaan sebagai ‘Blockchain Island’

75

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Kerajaan Malta telah mengumumkan pembentukan pasukan petugas untuk membangunkan strategi perisikan buatan negara (AI), laporan dari Sidang Kemuncak Blockchain Malta, Selasa, 1 November .

Menteri untuk Perkhidmatan Kewangan, Ekonomi Digital dan Inovasi, Silvio Schembri mengumumkan pelancaran inisiatif kerajaan “Malta.ai,” yang menyatakan bahawa Malta bertujuan untuk menjadi negara AI termaju. Beliau berkata bahawa negara akan membangunkan persekitaran kawal selia yang mesra untuk AI dengan cara yang sama seperti yang telah dilakukan untuk teknologi blockchain:

“Selepas berjaya meletakkan Malta sebagai ‘Blockchain Island,’ dengan menjadi yang pertama di dunia untuk mengawal produk dan perkhidmatan DLT (teknologi lega teragih), kini kami ingin meletakkan Malta di kalangan 10 negara teratas di dunia dengan kepintaran buatan dasar. “

Layari laman web : https://malta.ai/

Kerajaan telah melancarkan laman web untuk strategi AI nasionalnya. Mengikut kenyataan rasmi di Sidang Kemuncak Blockchain Malta, projek AI akan dipantau oleh Pihak Berkuasa Inovasi Digital Malta – organisasi yang sama memantau DLT. Objektif kerajaan adalah:

“… untuk berdialog dengan pihak berkepentingan, untuk membina kesedaran tentang topik dan isu utama yang akan memaklumkan Rangka Kerja AI kebangsaan, berunding dengan dasar yang menganggap AI bertanggungjawab secara etis, telus dan bertanggungjawab sosial, mengenal pasti langkah-langkah kawal selia dan fiskal untuk mengukuhkan Malta merayu sebagai hub untuk pelaburan asing dalam sektor ini dan mengenal pasti asas kemahiran asas dan infrastruktur yang diperlukan untuk menyokong AI. “

Malta.ai akan bekerjasama dengan SingularityNET, sebuah pasaran yang terdesentralisasi untuk perkhidmatan AI, dalam sebuah projek perintis untuk “meneroka ujian identiti kewarganegaraan untuk robot dalam proses penggubalan peraturan baru untuk AI.”

SingularityNET, yang bekerja dengan robot terkenal Sophia yang dibina oleh Hanson Robotics yang berpusat di Hong Kong, telah melancarkan token AGInya sendiri, dengan jumlah permodalan pasaran mencapai hampir $ 33 juta menurut CoinMarketCap.

Malta telah mendapat reputasi sebagai bidang kuasa proaktif dan mesra untuk perniagaan blockchain dan crypto. Kerajaan mengumumkan hasratnya untuk menjadikan negara itu sebagai pemimpin di DLT pada bulan Februari tahun ini.

Pada awal bulan Julai, Parlimen negara meluluskan tiga rangka kerja pengawalseliaan yang jelas dan persekitaran undang-undang untuk kedua-dua industri crypto dan blockchain. Negara ini telah menjadi kawasan yang popular untuk permulaan yang berkaitan dengan crypto, termasuk pertukaran kripto global seperti Binance, OKex, dan BitPay.

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!