Malware Jahat Menyamar Sebagai Perisian “Cheat” Game

185

Permainan video Fortnite yang sangat popular ternyata menjadi perisian jahat yang direka untuk mencuri maklumat log masuk bitcoin dompet. Kenyataan itu menurut Malwarebytes Labs, yang dilaporkan mencari program/malware jahat pada 2 Oktober.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Satu siasatan oleh firma keselamatan siber di Califonia mengikuti jejak setelah melihat salah satu daripada banyak video yang diragui yang dipaparkan di YouTube yang membawa kepada malware kecurian data yang menyamar sebagai alat cheat. .

Akaun YouTube yang menyebarkan fail melalui URL dalam penerangan mempunyai lebih daripada 700 pelanggan, menurut laporan tersebut, sementara video telah dilihat lebih daripada 2,200 kali.

 

Apabila diklik, pautan itu membawa pengunjung / mangsa berpotensi ke halaman yang meminta mereka untuk melanggan akaun YouTube, dan selepas itu mereka dibenarkan memuat turun alat palsu tersebut.

Malwarebytes menulis:

“Sebaik sahaja fail malware berniat jahat itu berlaku, kira-kira 1,207 muat turun telah di download.”

Pasukan keselamatan siber mendapati bahawa perisian jahat tersebut direka untuk mencuri data daripada PC pengguna dari teks penyemak imbas automatik ke sesi Steam, dan akhirnya mengirimkan maklumat yang tidak baik kepada I.P. alamat di Persekutuan Rusia.

Kebimbangan terhadap pengguna cryptocurrency, ia juga mencari data yang dikaitkan dengan dompet bitcoin – dengan satu imej yang disediakan dalam laporan yang menunjukkan malware secara khusus mencari data yang berkaitan dengan dompet Electrum.

“Menggabungkannya dengan keseoronakkan game Fortnite bersama cheat baru adalah taktik penggodam mencuri data dan banyak pembersihan yang diperlukan selepas itu,”

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!