Maritim U.K Implikasi Kapal Berdasarkan Blockchain

106

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Lloyd’s Register (LR), sebuah syarikat teknologi dan perkapalan maritim perniagaan British, kini telah mencipta model daftar kelas berkuasa blokchain kapal.

Pendaftaran kelas baru LR dilaporkan “penunjuk pertama yang boleh mendaftarkan kapal ke Kelas” dengan menggunakan teknologi blockchain. Pada asalnya, LR menerbitkan “Daftar Kapal” pertama pada tahun 1764 untuk menyediakan kedua-dua penaja jamin dan peniaga dengan maklumat tentang keadaan dan kualiti kapal yang mereka diinsuranskan dan disewa.

Untuk mengubah sistem yang diperkenalkan pada abad kelapan belas, LR telah bekerjasama dengan syarikat blockchain yang berpangkalan di London. Dengan menggunakan “Daftar kelas” yang baru, syarikat itu berhasrat untuk meningkatkan klasifikasi dan pendaftaran kapal-kapal baru, serta melancarkan perkhidmatan pendaftaran berasaskan blockchain-prototaip.

Senarai prototaip kini ditunjukkan di pameran perdagangan maritim antarabangsa terkemuka SMM yang berlangsung di Hamburg, Jerman dari 4-7 September.

Pengarah LR Marin & Luar Pesisir Nick Brown mengulas bahawa syarikat itu telah berjaya menguji teknologi blockchain untuk pendaftaran kapal, mendapati daftar pendaftar blockchain itu menyediakan “kebolehterimaan dan kebolehmampuan audit”, yang seterusnya membolehkan “peningkatan amanah” antara peniaga dan penaja jamin, serta memudahkan perkongsian data supaya tersedia “up-to-the-minute.” Brown menambah bahawa firma kini sedang membangunkan kaedah mempromosi nilai projek baru-baru ini “kepada pihak berkepentingan lain dalam rantaian maritim.”

Teknologi Blockchain telah dilaksanakan oleh pelbagai bidang pengangkutan di seluruh dunia. Pada 20 Ogos, pengendali bas elektrik terbesar di China, National Transportation Capacity Co Ltd (NTS), bekerjasama dengan firma teknologi A.S. Seven Stars Cloud Group (SSC) untuk menggantikan semua bas tradisional dengan kenderaan elektrik sejurus 2021 menggunakan teknologi blockchain.

Terdahulu pada bulan Julai, syarikat logistik dan perkapalan utama Korea Selatan Lotte Global Logistics menyertai Blockchain dalam Pengangkutan Alliance (BiTA), yang membangun dan mempromosikan aplikasi blockchain dalam industri pengangkutan dan logistik.

 

Kini Blocky.my membuka kelas pada setiap hari Jumaat malam. Hanya 10 terawal yang daftar sahaja dipilih. Jika penuh anda boleh tunggu giliran Jumaat seterusnya. Tempah nama anda di link ini.

DAFTAR NAMA ANDA DIBORANG INI : DAFTAR SEKARANG JADI YANG TERAWAL

Jika anda ingin memerlukan perkhidmatan dari Blocky.my dalam pengurusan Aset Digital. Sila PM admin di Facebook Page Blocky 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!