Mastercard Dibuka Kepada Mata Wang Kripto

118

Bank terkenal dengan ketegasannya dalam penentangan mereka terhadap kriptografi, dan tu merupakan alasan mereka yang begitu baik. Pasaran ekonomi‚ “peer-to- peer” mata wang digital adalah ancaman langsung kepada monopoli kewangan semasa yang dipegang oleh bank dan institusi kewangan lain. Maka disebabkan itulah terdapat sebuah laporan yang mengejutkan dimana terdapat seorang eksekutif di Mastercard mengatakan bahawa pengeluar kad kredit itu kini terbuka kepada penggunaan keseluruhan mata wang kripto. Namun setelah disiasat ternyata terdapat agenda lain di sebalik penyebaran berita itu.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Mastercard telah meletakkan banyak masa dan usaha untuk pembangunan teknologi blockchain, tetapi mereka bukanlah peminat mata wang kripto seperti Bitcoin. Ini jelas kelihatan apabila Mastercard dan Visa menjelaskan pembelian mata wang kripto sebagai pendahuluan tunai dan bukanlah pembelian.

Pada masa yang sama, syarikat kad kredit gergasi itu menyatakan:

“Sepanjang beberapa minggu yang lalu, kami telah menjelaskan kepada pemeroleh – atau bank dagangan – transaksi atau kod kategori pedagang yang tepat untuk digunakan untuk jenis transaksi (pembelian mata wang kripto). Ini memberikan pandangan yang konsisten bagi pembelian tersebut untuk kedua-dua peniaga dan penerbit”.

Hasilnya ialah menggunakan kad kredit untuk membeli Bitcoin dan mata wang kripto lain menjadi lebih mahal. Pertukaran dikenakan bayaran yang lebih tinggi, dan pengguna mulai menimbulkan minat dari saat mereka menggunakan kad kredit.

Nampaknya pakar kewangan kini seakan telah mengubah rentak mereka, namun realitinya adalah tidak. Bercakap kepada Financial Times, eksekutif Mastercard Ari Sarker mengatakan bahawa syarikat itu “sangat gembira” untuk mempertimbangkan untuk membantu penggunaan mata wang kripto, tetapi hanya selagi mata wang maya dikeluarkan oleh bank pusat.

Kini, institusi kewangan itu sedang menjalankan program perintis di Jepun dan Singapura.
Pelanggan boleh mengeluarkan wang daripada Bitcoin dan mata wang kripto lain ke kad mereka. Walau bagaimanapun, Sarker mengatakan bahawa program itu bukan satu perdagangan kripto dan kawalan yang ketat, seperti anti-pengubahan wang haram dan KYC.

Tindakan oleh Mastercard ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Bank-bank mahu mendapatkan keuntungan dalam bahagian mereka dari jumlah pendapatan yang banyak yang mengalir melalui lingkungan kripto, tetapi mereka mahu berbuat demikian semasa menjalankan kawalan penuh. Oleh itu, keinginan mereka hanya menyokong mata wang kripto apabila dikeluarkan oleh bank pusat kelak.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!