Mata Wang Kripto Semaikan Dana Pembiayaan Mikro Islam di Jawa Tengah

126

Pada minggu ini firma Blossom Finance mengumumkan pendaftaran terbuka bagi dana pembiayaan mikro Islam yang akan menerima pelbagai mata wang kripto seperti BCH, ETH, dan BTC. Pelabur akan memberi tumpuan kepada peluang tanggungjawab sosial, dan menerima perkongsian keuntungan daripada rangkaian rakan kongsi kewangan mikro Blossom di wilayah Jawa Tengah, Indonesia melalui perkongsian dengan PBMT Ventura.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Mata Wang Kripto, Pembiayaan Mikro dan Jawa Tengah

News.Bitcoin.com baru-baru ini menemuramah Matthew Martin, CEO Blossom Finance tentang perlancaran dana pembiayaan mikro baru Blossom’s yang berkaitan dengan mata wang kripto. Blossom membolehkan pelabur antarabangsa mendapat pulangan komersil di institusi kewangan mikro yang bertujuan untuk mengurangkan kemiskinan. Syarikat itu mempunyai rakan kongsi dengan institusi model ‘BMT’ (Baital Mal wat Tamwil) yang memberi tumpuan kepada penyelesaian masalah sosial dan mewujudkan perniagaan yang boleh berterusan. Kini Blossom bekerjasama dengan PBMT Ventura, firma pembiayaan mikro Islam Indonesia, dan merancang untuk melancarkan dana pembiayaan mikro mata wang kripto secara terbuka.

Dana yang diperoleh akan digunakan untuk meningkatkan perniagaan mikro dan penjual pasaran tradisi pula memenuhi permintaan yang meningkat semasa percutian Ramadan yang akan datang, menurut Blossom. Untuk mengambil bahagian, pelabur diberi pilihan untuk melabur dengan Bitcoin Core (BTC), Bitcoin Cash (BCH), dan Ethereum (ETH) melalui dana berasaskan US Delaware Blossom; dana itu juga akan menerima pelaburan USD.

“Kami telah menghabiskan beberapa tahun terakhir untuk membangunkan rangkaian dan membuat perkongsian utama di Indonesia. Perkongsian kami dengan PBMT – yang merupakan syarikat modal teroka sepenuhnya berlesen di Indonesia – membolehkan kami membantu beberapa institusi kewangan mikro terbaik di dunia, “kata Martin kepada news.Bitcoin.com.

Kami benar-benar diinspirasikan oleh kerja-kerja yang dilakukan oleh pasukan-pasukan ini di Jawa Tengah, dan kami sangat gembira untuk menawarkan dana untuk pelaburan awam.

Menamatkan Pemberi Dana Tidak Berlesen Secara Beransur-ansur

Dana Blossom akan memberi tumpuan sepenuhnya kepada penyelesaian pembiayaan mikro yang mematuhi model BMT. Cawangan BMT menawarkan pembiayaan komersil, tabungan berasaskan komuniti, dan menggalakkan pertumbuhan perniagaan tempatan. Produk kewangan BMT menyediakan secara tradisinya kepada rakyat dan ‘perniagaan di bawah bank’ yang jatuh di bawah ambang bank konvensional, menurut Blossom.

“Kami penyokong penuh model BMT di Indonesia. Apabila anda pergi bersama-sama dengan salah satu agen BMT ini ke dalam komuniti, dan anda melihat hubungan antara ejen dan ahli koperasi, anda mula memahami bahawa model ini adalah sesuatu yang istimewa – ia adalah model perbankan yang sama sekali berbeza seperti apa-apa dalam perbankan konvensional “kata Martin. “Pemberi pinjaman tidak berlesen benci model ini kerana ia secara beransur-ansur menutup perniagaan mereka.”

Kertas Penyelidikan Bitcoin Kewangan Islam Terkini Blossom Memguatkan Dana Tabung Kewangan Mikro yang Bermaksud Membantu Penjual Pasaran Tradisional

Berita itu mengikuti analisis penyelidikan mendalam Blossom yang memperlihatkan bitcoin dan mata wang kripto yang lain memenuhi definisi Islam tentang wang di bawah aturan Syariah dan bahawa ia dibenarkan bagi umat Islam untuk diguna pakai. Oleh itu, dana firma itu akan menjadi yang pertama seumpamanya yang membolehkan penerimaan BTC, BCH, dan ETH bagi mereka yang mematuhi doktrin kewangan Islam. “Apa yang kita lakukan sememangnya bersifat global, jadi secara amnya ia masuk akal untuk memanfaatkan mata wang dunia pertama yang benar-benar global,” Martin menekankan kepada News.Bitcoin.com. “Kami menggunakan bitcoin dan ethereum untuk memindahkan wang secara global dengan lebih murah dan cepat daripada bank yang boleh melakukannya – Dan kami mendapat lebih banyak kadar pertukaran kompetitif dengan cara ini.”

Melabur dalam dana pembiayaan mikro Blossom membantu penjual pasaran tradisi untuk memperoleh kehidupan yang jujur dengan membekalkan makanan dan keperluan untuk kehidupan seharian – Umat Islam harus memberi tumpuan kepada aktiviti ekonomi dunia yang produktif – bukan sekadar bermain dengan kadar pertukaran yang turun naik.

 

[ sumber: Bitcoin News, tarikh 24 April 2018, ditulis oleh Jamie Redman ]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!