Matawang Digital Centralized VS Matawang Digital Decentralized

377

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Memandangkan masyarakat dunia kini mula beralih daripada wang tunai kertas ke mata wang digital, justeru itu pastinya berpotensi memberi ancaman kepada Bank Pusat setiap negara untuk meraih keuntungan daripada mengeluarkan/mencetak mata wang kertas.

Banyak kerajaan bimbang tentang penggunaan cryptocurrency yang semakin meluas dan sukar dikawal pihak penguasa, oleh itu kini bank pusat dalam proses mempertimbangkan merit untuk mewujudkan mata wang digital bank pusat (Central Bank Digital Currency-CBDC).

Bank-bank pusat negara telah tersedar dengan risiko cryptocurrency yang boleh menyebabkan mata wang kertas sudah tidak relavan untuk digunakan generasi akan datang.

Oleh itu perdebatan tentang kebaikan dan keburukan mata wang digital antara “Private Blockchain” VS “Public Blockchain” giat dijalankan, Munculnya pakar-pakar ekonomi barat dalam menafsir hala tuju masa depan teknologi seperti Jamie Dimon – CEO JPMorgan yang sering menghentam cryptocurrency dalam kenyataanya di media.Sumber Imej: Laporan BIS (Bank for International Settlements)

Kebanyakan jumlah semasa wang kertas sudah di digitalkan, sama ada dalam rizab bank pusat, atau dalam akaun di bank tempatan. Hanya sebahagian kecil daripada bekalan wang yang masih berbentuk kertas dalam edaran.

Kerajaan-kerajaan dan bank-bank pusat dari India, Jepun, Kanada, Rusia, Switzerland ke Singapura dan Kepulauan Marshal kerana mempunyai projek mengenai cara terbaik membuat mata wang digital yang disokong oleh kerajaan sendiri. Beberapa kerajaan lain, termasuk China, Estonia, dan Iran, telah membincangkan rancangan untuk mata wang digital mereka sendiri.

Singapura mempunyai projek UBIN dan Bank of Canada mempunyai Projek Jasper dan Amerika Syarikat sedang berhadapan dengan idea FedCoin, Riksbank Sweden sedang menjalankan ‘e-Krona’.

Di Sweden, permintaan terhadap wang tunai telah menurun dengan ketara sepanjang dekad yang lalu. Sudah banyak kedai runcit tidak menerima wang tunai dan beberapa cawangan bank Sweden tidak lagi mengeluarkan atau mengutip wang tunai. Sebagai tindak balas, Riksbank telah memulakan projek untuk menentukan daya maju e-Krona untuk pembayaran runcit.

 Kepulauan Marshall akan mengeluarkan cryptocurrency sendiri yang akan diedarkan sebagai tender sah bersama dengan dolar A.S..

Ibu Bursa Saham negara Swiss telah mengajukan ke Swiss National Bank (SNB) untuk melancarkan platform Franc e-Swiss.

Bank Negara Indonesia tidak mengharamkan pertukaran cryptocurrency ,namun Bank Negara Indonesia tidak menganggap mata wang digital sebagai tender sah.

Petro, sebuah cryptocurrency yang disokong minyak di Venezuela, dikeluarkan dalam usaha untuk membantu ekonomi negara. $ 735 juta dinaikkan pada hari pertama pra-jualan. Presiden Maduro berharap ‘petro akan membenarkan anggota OPEC yang sakit untuk mendapat rawatan di A.S..’

Kazakhstan sedang mempertimbangkan untuk mengikuti petunjuk Jepun dalam membuat tender undang-undang cryptocurrency dan untuk menaja cryptocurrency negara sendiri, Kazakhstan CryptoTenge, aset digital yang terikat dengan fiat.

CryptoRuble akan dipromosikan untuk pasaran antarabangsa, menurut Timbalan Menteri Pembangunan Ekonomi Rusia, Oleg Fomichev, yang menegaskan CryptoRuble itu direka bentuk menjadi “wang digital” dalam bahasa Rusia.

Kini Blocky.my membuka kelas pada setiap hari Jumaat malam. Hanya 10 terawal yang daftar sahaja dipilih. Jika penuh anda boleh tunggu giliran Jumaat seterusnya. Tempah nama anda di link ini.

DAFTAR NAMA ANDA DIBORANG INI : DAFTAR SEKARANG JADI YANG TERAWAL

Jika anda ingin memerlukan perkhidmatan dari Blocky.my dalam pengurusan Aset Digital. Sila PM admin di Facebook Page Blocky 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!