Membangunkan Blockchain Yang Patuh Syariah Di Malaysia?

Kerajaan Malaysia Menjalin Kerjasama Dengan Makmal Korea untuk Membangunkan Blockchain yang Mematuhi Syariah

3,416

(Gambar kredit: Btcwires.com)

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Menurut Mitchell Lee penulis di BTCwires.com,

IncuBlock, sebuah makmal Blockchain Korea Selatan telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) dengan Jawatankuasa Penasihat Kerajaan Malaysia untuk pembangunan teknologi Blockchain, yang dibenarkan di bawah undang-undang Syariah. Ia dilaporkan oleh saluran berita tempatan, IT World, pada 18 Jun.

Teknologi blockchain sudah digunakan dalam mengesan makanan halal, tracking halal yang berpangkalan di UK, yang telah mula menggunakan blokchain untuk mengesan ternakan dan makanan segar dari ladang ke meja melalui rantaian makanan halal.

Majlis Perundingan Melayu (MPM), Jawatankuasa Malaysia, akan bekerjasama dengan kedua-dua IncuBlock dan rakan kongsi antarabangsa MPM, Global Cornerstone Group untuk berkongsi pengetahuan dan membangunkan platform Blockchain, dan aplikasi desentralisasi (DApp), yang akan memenuhi semua “keperluan sosial” untuk dipertimbangkan oleh Suruhanjaya Syariah.

Kwon Won-seon, Ketua Pegawai Eksekutif IncuBlok, berkata pengalaman syarikat dengan Blockchain akan menjadi aset kepada kerjasama itu dan menambah:

“Saya akan berusaha keras untuk menggunakan pengetahuan Blockchain yang telah kami kumpulkan selama bertahun-tahun untuk membangunkan platform Islamic Blockchain secara praktikal.”

Tempat Cryptocurrency dalam perbankan Islam dan sama ada ia boleh dianggap sebagai halal, tidak boleh dijawab dengan mudah. Ini kerana Bitcoin (BTC) tidak ditakrifkan sebagai wang menurut Islam.

Pada bulan April, permulaan fintech dari Indonesia, mengeluarkan laporan yang menyatakan bahawa Bitcoin sekurang-kurangnya “secara umumnya dibenarkan”, di bawah undang-undang Syariah, mencatat penerimaan luas cryptocurrency, kekurangan kawalan oleh pihak berkuasa pusat, dan pergantungan pada Blockchain dapat menjadikannya lebih selamat daripada sistem kewangan semasa. Laporan itu menyimpulkan dengan memberi amaran kepada masyarakat Islam agar berhati-hati dengan penipuan Tawaran Syiling Permulaan (ICO) terhadap umat Islam yang mempromosikan pulangan tetap sebagai “pelaburan halal”.

Dato Hassan Binhmad, Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Kerajaan Malaysia (MPM), berkata mengenai MOU bahawa beliau berharap kerjasama itu akan “membawa kepada pembangunan teknologi Blockchain yang akan diterajui oleh Malaysia dan digunakan di seluruh masyarakat Islam.”

Blocky.my berpendapat, dengan kerajaan baru ini, lebih banyak peluang teknologi Blockchain di Malaysia dapat diterokai terutama dalam sektor perniagaan halal yang bernilai trillion dollar setahun.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!