Menteri Kewangan Malaysia Kata Terbitan Crypto Mesti Melalui Bank Pusat

206

Menteri Kewangan Malaysia Lim Guan Eng telah menyatakan bahawa mana-mana entiti yang ingin menerbitkan cryptocurrency harus melaporkan kepada bank pusat negara, Bank Negara Malaysia (BNM). Komen menteri dilaporkan oleh akhbar harian berbahasa Inggeris tempatan New Straits Times (NST) 26 Nov.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Menteri Kewangan menggariskan pendiriannya sebagai tindak balas kepada soalan dari ahli parlimen Dr Tan Yee Kew dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang memerintah negara. Dr Tan dilaporkan meneliti langkah-langkah yang sedang diambil untuk menilai risiko cryptocurrency risiko yang mungkin timbul untuk sistem kewangan dan mata wang fiat tempatan.

Sebagai nota NST, soalan Dr Tan datang dalam konteks projek untuk cryptocurrency yang disokong kerajaan, yang dijuluki Harapan Coin, yang tidak lama lagi akan dibentangkan sebelum bank pusat dan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Coin Harapan mendakwa sebagai platform pengumpulan dana politik pertama di dunia yang menggunakan teknologi cryptocurrency dan blockchain. Minggu lepas, Ahli Parlimen Malaysia mendesak kerajaan untuk melaksanakan peraturan crypto sebelum bergerak ke hadapan dengan rancangan untuk coin itu.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, BNM pada mulanya merancang untuk mengeluarkan arahan untuk mengawal selia penggunaan kriptografi dalam awal tahun 2018, selepas beberapa bulan persediaan.

Guan Eng memberi respons kepada soalan Dr Tan dengan berhati-hati, menekankan bahawa kesan sistem kriptografi dalam kestabilan kewangan masih diperiksa, dan semua entiti yang menimbangkan penerbitan cryptocurrency adalah tertakluk kepada garis pengawalseliaan bank pusat:

“Saya menasihatkan semua pihak yang ingin memperkenalkan cryptocurrency untuk merujuk terlebih dahulu kepada Bank Negara Malaysia kerana ia adalah pihak berkuasa yang akan mengeluarkan keputusan mengenai mekanisme kewangan. Bukannya kita mahu menghalang [cryptocurrency] kerana kita menjaga minda terbuka. Tetapi ia masih tertakluk kepada undang-undang yang sedia ada. Jangan cuba untuk melakukan sesuatu tanpa garis panduan dari Bank Negara dan melakukan sesuatu terhadap undang-undang. “

Sebagai laporan lanjut NST, Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad mendedahkan pada 13 Nov bahawa semua kertas kerja telah disediakan untuk menaikkan projek Coin Harapan sebelum BNM dan majlis presiden. Cadangan itu telah menimbulkan kritikan yang tajam dari pihak pembangkang.

Pada bulan Februari, negara meluluskan undang-undang yang memerlukan pertukaran kripto untuk mengenal pasti pedagang sepenuhnya selepas pelaksanaan undang-undang anti pengubahan wang haram (AML) bank pusat baru.

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!