NEM Argentina Bangunkan Blockchain Hak-Cipta

407

Yayasan NEM di Argentina telah menandatangani memorandum persefahaman dengan kesatuan wartawan perdagangan tempatan. Matlamat perjanjian itu adalah untuk membangunkan blockchain untuk perlindungan hak cipta.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Memorandum ditandatangani dengan CISPREN – kesatuan perdagangan wartawan kota Cordoba di pusat Argentina – juga membayangkan perkembangan Proof-of-Concept untuk projek itu. CISPREN berharap blokchain dapat menyelesaikan berbagai isu yang berkaitan dengan perlindungan hak kekayaan intelektual, seperti kecurian kandungan, kegagalan membayar royalti dan lain-lain.

Setiausaha akhbar CISPREN, German Guismondi memberitahu Cointelegraph bahawa pengarang akan dapat memuat naik kandungan mereka untuk menghalang, dalam proses mencipta timestamp sebagai bukti kesahihan. Setiap sekeping kandungan akan mempunyai kod QR yang unik dan tandatangan digital, berfungsi sebagai perlindungan tambahan bagi pengarang dalam hal pertikaian.

Blockchain telah digunakan dalam kewartawanan sebagai alat hak cipta dan pengurusan kandungan. Sebagai contoh, tahun lepas Forbes bekerjasama dengan platform berasaskan blokchain Civil untuk menerbitkan kandungannya pada rangkaian terdesentralisasi yang terakhir. Aliran media merancang untuk menerapkan teknologi yang terdesentralisasi ke semua kandungannya dan membolehkan para penulis untuk menerbitkan artikel mengenai Forbes dan Awam secara serentak.

The Associated Press (AP) juga bekerjasama dengan Sivil Ogos lalu, untuk mengesan penggunaan kandungannya dengan penggunaan blockchain. Agensi berita itu dilaporkan berminat sama ada teknologi itu dapat membantu ia melindungi hak harta dan menyokong kewartawanan etika.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!