Pakistan Dalam Mengadoptasi Peraturan Baru Crypto

146

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Hampir setahun selepas pengharaman kriptografi, Pakistan telah melangkah jauh dalam sikapnya terhadap ruang crypto. Baru-baru ini Bank Negara Pakistan (SBP) menyatakan bahawa institusi yang bersedia bekerja dalam bidang “wang elektronik” kini boleh mendapatkan lesen oleh SBP untuk “mengeluarkan e-wang untuk tujuan pembayaran digital.”

Seperti yang dilaporkan oleh persatuan berita Pakistan, The Express Tribune, kerajaan menganjurkan satu mesyuarat di pejabat Islamabad Bank Negara Pakistan pada 1 April untuk perbincangan dan pembentukan peraturan crypto, yang dinamakan peraturan Electronic Money Institutions (EMI).

Pengharaman kriptografi di Pakistan pertama kali dilaporkan pada 6 April 2018, selepas bank pusat Pakistan mengeluarkan kenyataan mengisytiharkan bahawa tidak ada individu atau entiti yang diberi kuasa untuk menerbitkan, menukar atau melabur dalam mana-mana mata wang / coin / token maya tersebut. Kenyataan itu memetik isu-isu berkaitan keselamatan, ketidaktentuan kriptografi, dan perniagaan dan bursa yang tidak stabil sebagai alasan utama untuk mengenakan larangan itu.

Kerajaan Pakistan bersedia untuk memulakan pemeriksaan serius terhadap langkah berjaga-jaga yang akan membolehkan cryptos menjadi alat bagi negara dan menghentikan mereka daripada digunakan untuk pengubahan wang haram, pendanaan keganasan dan lain-lain tujuan haram.

Menekankan kekurangan penerimaan kriptografi di Pakistan, Muhammad Usman Khan, ketua pegawai operasi Crypto Council, berkata “kebanyakan komuniti runcit dan perdagangan masih banyak bergantung kepada model perniagaan tradisional dan wang tunai berdasarkan transaksi. “Dia meneruskan:

“Bahkan pada tahun 2019, hanya sebilangan kecil masyarakat runcit menerima pembayaran dalam bentuk digital. Selain itu, banyak perniagaan di negara ini masih berlaku di sektor tidak formal melalui transaksi berasaskan tunai. “

Kerajaan akhirnya semakin serius mengenai peraturan industri yang baru harus menjadi batu loncatan ke arah projek cryptocurrency yang lebih meluas dan pengangkatan di Pakistan.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!