Pakistan Memperkenalkan Peraturan Skim Pelesenan untuk Firma Crypto

270

Pakistan mengadakan peraturan untuk industri cryptocurrency. kerajaan persekutuan Pakistan telah memutuskan untuk membawa peraturan-peraturan Institusi Wang Elektronik (EMI) berikutan cadangan dari Pasukan Petugas Tindakan Kewangan (FATF).

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Walaupun rangka kerja baru itu belum dipublikasikan, draf peraturan dari bank pusat negara, yang diterbitkan pada Oktober 2018, memerlukan EMI untuk memenuhi syarat tertentu untuk dilesenkan oleh kerajaan negara, dengan firma yang tidak mematuhi peraturan yang menghadapi penggantungan atau pembatalan daripada lesen.

Syarikat perlu memenuhi keperluan modal, menjalani pemeriksaan eksekutif, mengambil langkah untuk melindungi dana pengguna dan menjalankan ketekunan pelanggan, termasuk menyimpan maklumat peribadi seperti nama, nombor kad pengenalan, alamat dan nombor telefon.

Pakistan memperkenalkan peraturan untuk memantau dan mengawal selia sektor itu, serta mengelakkan penggunaan haram cryptocurrency.

Sumber-sumber tersebut dipetik sebagai berkata dalam laporan itu:

“Peraturan ini akan membantu memerangi pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan sementara ia juga akan membantu pengawalseliaan mata wang digital di seluruh negara.”

Upacara akan diadakan di pejabat Islamabad Bank Negara Pakistan Isnin, untuk mengalu-alukan peraturan baru.

FATF, pengawas pengubahan wang haram global, memberi amaran bahawa cryptocurrency menimbulkan risiko pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas beberapa kali pada masa lalu. Pengawal itu juga dijangka akan menerbitkan peraturan untuk peraturan cryptocurrency antarabangsa menjelang bulan Jun.

Pasukan petugas itu berkata pada Oktober lalu bahawa bidang kuasa global perlu menguatkuasakan skim pelesenan untuk pertukaran kripto. Penyedia dompet digital dan syarikat yang menawarkan perkhidmatan kewangan untuk tawaran duit syiling awal (ICOs) juga akan dimasukkan di bawah peraturan baru.

“Terdapat keperluan mendesak untuk semua negara mengambil tindakan yang diselaraskan untuk mengelakkan penggunaan aset maya untuk jenayah dan keganasan,” kata FATF pada masa itu.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!