PayPal Cuba Membuat Mata Wang Global seperti Crypto

360

Pengasas bersama PayPal Luke Nosek berkata bahawa firma beliau pada mulanya ingin mencipta mata wang digital yang bebas daripada bank dan kerajaan, mirip dengan crypto. Video komennya dimuat naik ke crypto streaming perkhidmatan Bloxlive.Tv pada hari Khamis, 31 Jan.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Di panel di Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland minggu lepas, Nosek ditanya sama ada PayPal atau WeChat Pay, sistem pembayaran dalam aplikasi yang digunakan oleh utusan Cina utama, telah menyelesaikan pelbagai masalah berkaitan urus niaga dalam talian, atau sama ada cryptocurrencies juga boleh menyelesaikan masalah tersebut.

Menjawab soalan itu, pengasas bersama PayPal berkata:

“Ramai orang tidak tahu ini, tetapi misi pertama PayPal adalah untuk mewujudkan mata wang global yang bebas daripada campur tangan pihak lain, jika anda tahu, kartel merasuah bank dan kerajaan untuk merendahkan mata wang mereka.”

Syarikat itu berjaya membina sesuatu yang sangat kuat dari segi ekonomi. Walau bagaimanapun, PayPal tidak pernah mencapai matlamat awal dan menjadi terlalu berpusat, terlalu melekat pada institusi kewangan terbesar, seperti Visa, Mastercard dan SWIFT, Nosek

PayPal bertanggungjawab untuk melakukan apa sahaja yang perlu dilakukan untuk memastikan institusi tersebut gembira, kata Nosek. “Kami telah belajar bermain,” katanya.

Nosek, yang juga ahli lembaga di SpaceX dan rakan bersama pengasas bersama PayPal lain, Elon Musk, menyesal bahawa dia dan Musk tidak mempunyai cukup waktu untuk membangun sesuatu yang akan lebih dekat dengan konsep cryptocurrency yang berpusat. Kegagalan mereka untuk melakukannya adalah kerana mereka ditekan oleh pelabur untuk melancarkan produk secepat mungkin, kata Nosek.

Nosek menyatakan bahawa dia bersyukur kepada pemaju Bitcoin dan Ethereum untuk mewujudkan ekosistem mereka sendiri dan tidak menolak pengangkatan mereka secara beransur-ansur, sambil menambah bahawa dia berharap mereka tidak akan mendapat tekanan yang sama dari pelabur seperti yang dilakukan PayPal.

PayPal, sistem pembayaran yang bilangan pengguna aktifnya telah melebihi 254 juta pada Q3 2018, baru-baru ini telah melancarkan sistem ganjaran berasaskan blokchain untuk pekerjanya. Pekerja PayPal diberi token untuk menyertai program berkaitan inovasi dan idea-idea yang menyumbang pada pertumbuhan ekonomi syarikat.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!