Bitcoin Akan Lebih Besar Daripada Semua Gabungan Saham Tesla, Skype Dan Hotmail

104

Tim Draper berfikir bitcoin berada di sini untuk kekal, dia mengatakan ia boleh menjadi lebih besar daripada internet.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Apabila ditanya semasa perbahasan bagaimana mata wang digital berbanding dengan pelaburan awalnya di Tesla, Hotmail dan Skype, Draper berkata bitcoin akan “lebih besar daripada semua gabungan.”

“Ini lebih besar daripada internet, ia lebih besar daripada Zaman Besi, Renaissance, lebih besar daripada Revolusi Perindustrian,” kata Draper pada perdebatan Intelligence Squared U.S yang dibentangkan dengan kerjasama Manhattan Institute’s Adam Smith Society pada hari Sabtu.“Ini memberi kesan kepada seluruh dunia dan ia akan terjejas dengan cara yang lebih pantas dan lebih luas daripada yang anda bayangkan.”

Draper, pengasas firma teroka utama Draper Associates dan DFJ, mengulangi panggilan kenaikan harganya untuk bitcoin untuk mencecah $250,000 (RM977,100) dalam tempoh empat tahun dan menjelaskan mengenai kes penggunaan.

“Dalam tempoh lima tahun, anda akan cuba membeli kopi dengan mata wang fiat dan mereka akan menertawakan anda kerana anda tidak menggunakan kripto,”

“Saya percaya bahawa akan ada satu titik di mana anda tidak akan lagi mahu mana-mana mata wang fiat.”

Draper membeli hampir 30,000 bitcoin dalam lelongan Perkhidmatan Marshals AS 2014, dan memberitahu CNBC pada Disember dia masih memegang semua coin itu. Jika masih berlaku, pegangan Draper bernilai kira-kira $ 268 juta pada harga hari Isnin.

Tentangan dalam perdebatan Sabtu, Editor Kewangan Financial Times, Gillian Tett, menonjolkan penggunaan jahat untuk bitcoin, turun naiknya dan risiko kepada pelabur. Draper menjawab bahawa “lebih selamat dalam bitcoin saya daripada saya dalam wang yang duduk di Wells Fargo.”

Ketua Pegawai Eksekutif Overstock.com Patrick Byrne berdebat bersama Draper memihak kepada bitcoin, dan sama-sama menaikkan harga pada keselamatannya.

“Ini telah digodam lebih daripada apa sahaja dalam sejarah dan tidak pernah dikalahkan,” kata Byrne.” Terakhir saya periksa, bank juga digodam. Dan ya, Bitcoin digunakan oleh watak-watak yang tidak baik.

Byrne dalam proses menyusun semula perniagaan runcit Overstock untuk memberi tumpuan kepada blockchain, teknologi di sebalik bitcoin.

Walaupun terdapat lebih daripada 1,500 kriptografi yang wujud berdasarkan CoinMarketCap.com, Draper berkata bitcoin mempunyai “besar” pendahulunya kemungkinan akan memenangi “pertempuran kripto jangka panjang” kerana bahagian pasarannya.

Bitcoin menguasai kira-kira 38% daripada permodalan pasaran global pada hari Isnin. Ethereum adalah yang terbesar seterusnya, membentuk kira-kira 16 peratus global market cap, sementara riak berada di tempat ketiga pada kira-kira 8.5 peratus.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!