Penasihat Vladimir Putin Mencadangkan Mata Wang Digital di Crimea

263

Penasihat kepada Presiden Rusia telah mencadangkan untuk menggunakan mata wang digital di Crimea untuk menarik pelabur dan mengelakkan sekatan, agensi berita tempatan TASS melaporkan pada 19 April.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Sergey Glazyev, penasihat Presiden Rusia, Vladimir Putin mengenai integrasi ekonomi serantau, menggesa kerajaan untuk mengadopsi “teknologi wang digital” untuk mengurangkan “halangan lintas sempadan,” kata pejabat itu di Forum Ekonomi Antarabangsa Yalta (YIEF).

Menurut Glazyev, penggunaan mata wang digital akan “mengurangkan sekatan rentas sempadan” dengan ketara dan akan menarik pelabur asing yang “takut akan hukuman,” yang “secara amnya dijalankan melalui bank.”

Pegawai yang dilaporkan menjelaskan bahawa wang digital seperti stabilcoins, yang disandarkan kepada emas atau aset fizikal lain, dapat “melewati sempadan, dan tidak boleh dihalang oleh sekatan.”

Glazyev mencadangkan untuk mencipta “tanda digital yang stabil” yang akan disandarkan kepada kos satu meter persegi di Crimea untuk mengumpul dana untuk pembinaan resort.

Dalam ucapannya baru-baru ini, Glazyev mengulangi pendirian positifnya terhadap teknologi blockchain. Pada tahun 2018, beliau menyatakan sifat wang digital yang tidak terbatas, menekankan bahawa ia tidak tertakluk kepada sebarang sekatan yang tidak dapat diramal dan dapat mengurangkan risiko politik.

Baru-baru ini, bank pusat Rusia menilai potensi keuntungan dan kelemahan mata wang digital bank pusat (CBDC), yang menggariskan satu kelemahan utama bagi pengguna CBDC.

Sementara itu, Rusia masih belum menguatkuasakan sebarang peraturan yang berkaitan dengan industri crypto, dengan Duma State, parlimen Rusia, yang baru-baru ini menangguhkan pertimbangan rang undang-undang “On Digital Financial Assets.” Presiden Rusia Putin sebelum ini menetapkan tarikh akhir bagi kerajaan untuk mengadopsi peraturan untuk industri itu pada 1 Julai 2019.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!