Pengeluar Berlian Terbesar Dunia – Alrosa kini Bergabung dengan Pilot Blockchain De Beers

111

Firma perlombongan berlian terbesar di dunia, Alrosa dari Rusia, telah menyertai juruterbang raksasa industri raksasa De Beers ‘platform rantaian bekalan berlian “Tracr,” laporan berita industri perlombongan Pertambangan laporan Mingguan 29 Oktober.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Alrosa dilaporkan sebagai pengeluar berlian mentah terbesar di dunia dalam istilah karat; bersama De Beers, kedua-dua firma menghasilkan kira-kira separuh daripada bekalan dunia. Pada Q3 2018, jualan berlian kasar firma meningkat 12 peratus tahun ke tahun kepada $ 949 juta, walaupun penjualan dalam karat menurun.

Penyelesaian ini berfungsi dengan membuat sijil digital untuk setiap berlian yang mencatatkan atribut dan urus niaga utama. Data ini disimpan pada blockchain, yang membolehkan pembeli mengesahkan bahawa berlian yang mereka beli adalah semulajadi dan bebas daripada konflik.

Istilah yang terakhir merujuk kepada kebimbangan khusus industri berkenaan dengan “berlian konflik,” yang juga dikenali sebagai “berlian darah” – berlian tidak dipotong yang dilombong dalam zon perang dan didagangkan untuk membiayai pertempuran secara tidak sah.

Ketua Pegawai Eksekutif Alrosa, Sergey Ivanov memberitahu “Mining Weekly” bahawa langkah syarikat untuk menyertai pilot itu dimotivasi oleh kepercayaan bahawa kerjasama industri diperlukan demi “matlamat yang sama.”

Inisiatif blockchain Tracr dilaporkan direka untuk melengkapkan peraturan dan skim sedia ada yang sudah berfungsi untuk memupuk keyakinan industri dalam bidang dan kualiti berlian, seperti Skim Persijilan Kimberley Process, World Diamond Council System of Warranties, and Responsible Jewellery Council Code of Practices.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Tracr telah dibangunkan oleh De Beers bersempena dengan pemimpin industri lain, iaitu Diacore, Diarough, KGK Group, Rosy Blue NV, dan Venus Jewel. De Beers ‘pertama kali berjaya melaksanakan penyelesaian blockchain untuk mengesan 100 berlian bernilai tinggi pada Mei ini.

Pada bulan yang sama, Signet Jewellers, peruncit perhiasan berlian terbesar di dunia, turut menyertai inisiatif perintis Tracr. Platform penuh dijangka akan dilancarkan tahun ini, walaupun tarikh yang tepat masih belum diumumkan.

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!