Peningkatan Sistem dalam Menghadapi Penggodam

13

Pangkalan data lejar telah dibocorkan. Alamat rumah dan maklumat hubungan pesanan pengguna digodam.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Apa yang berlaku
Pada 14 Julai 2020, seorang penyelidik yang mengambil bahagian dalam program bounty kami memberitahu kami tentang kemungkinan pelanggaran data di laman web Ledger. Kami segera memperbaiki pelanggaran ini setelah menerima laporan penyelidik dan menjalani siasatan dalaman. Seminggu setelah memperbaiki pelanggaran, kami mendapati bahawa ia telah dieksploitasi lebih lanjut pada 25 Jun 2020, oleh pihak ketiga yang tidak sah yang mengakses pangkalan data e-dagang dan pemasaran kami – digunakan untuk menghantar pengesahan pesanan dan e-mel promosi – yang kebanyakannya terdiri daripada alamat e-mel , tetapi dengan subset termasuk juga maklumat hubungan dan pesanan seperti nama depan dan belakang, alamat pos, alamat e-mel dan nombor telefon. Maklumat pembayaran dan dana crypto anda selamat.

Pihak ketiga yang tidak sah mempunyai akses ke sebahagian pangkalan data e-commerce dan pemasaran kami melalui Kunci API. Kunci API telah dinyahaktifkan dan tidak dapat diakses lagi.

Mengenai data e-niaga anda, tidak ada maklumat pembayaran, tidak ada bukti kelayakan (kata laluan), yang dibimbangkan oleh pelanggaran data ini. Ini hanya mempengaruhi maklumat hubungan pelanggan kami.

Pelanggaran data ini tidak mempunyai kaitan dan tidak mempengaruhi apa-apa dengan dompet perkakasan kami atau keselamatan Ledger Live dan aset crypto anda, yang selamat dan tidak pernah berada dalam bahaya. Anda adalah satu-satunya yang dapat mengawal dan dapat mengakses maklumat ini.


Bayaran untuk Bitcoin, Ethereum meningkat> 200% pada minggu lalu dengan purata bayaran $ 4 dan $ 2 setiap transaksi. Dengan menunjukkan apabila mereka memperoleh penggunaan yang bermakna, ia menjadi tidak dapat digunakan oleh kebanyakan pengguna.

Vitalik Mengatakan Pengguna DeFi ‘Meremehkan Risiko Kontrak Pintar’
Pengasas Ethereum, Vitalik Buterin telah memberi amaran mengenai risiko eksploitasi kontrak pintar di DeFi.

Buterin mengatakan bahawa kadar faedahnya jauh lebih tinggi daripada akaun bank tradisional yang bermaksud produk DeFi jauh lebih berisiko dan mempunyai peluang ‘pecah’ jauh lebih tinggi. Buterin mengatakan bahawa dia tidak yakin bahawa bahkan platform dan protokol yang diaudit dapat menjamin bahawa mereka tidak akan ‘putus’ dalam jangka waktu yang ditentukan dengan margin peratusan yang ditetapkan.

“DeFi masih baik-baik saja, tetapi jangan bertindak seperti tempat di mana anda harus menganjurkan banyak orang biasa untuk memasukkan wang simpanan mereka.”

Terdapat sejumlah eksploitasi kontrak pintar berprofil tinggi di DeFi tahun ini dengan contoh termasuk eksploitasi pinjaman kilat bZx pada bulan Februari yang mengakibatkan kerugian kripto bernilai hampir $ 1 juta, dan bug kontrak pintar Bancor pada bulan Jun yang menyebabkan penutupan rangkaian .

Dalam mempertahankan DeFi
Vitalik Buterin tidak selalu mengkritik kewangan yang terdesentralisasi dan, awal tahun ini, membuat pertahanan kukuh terhadap industri yang baru muncul berikutan beberapa peretasan berprofil tinggi. Bercakap di Sidang Kemuncak Maya Ethereal pada bulan Mei, dia menyatakan:

“Banyak projek DeFi yang bertanggungjawab telah bertahan lama tanpa diserang. Ia jelas bukan harta benda yang ada dalam DeFi itu sendiri, dan ada cara untuk melakukannya dengan penuh tanggungjawab. “

Dia terus mengkritik kewangan terpusat dan pertukaran yang “diserang berulang kali.”

Hardfork Shelley Cardano Akan Berlangsung Besok, Tiada Gangguan yang Dijangka.

Peralihan dari Byron ke Shelley nampaknya berjalan sesuai dengan rancangan tanpa jangkaan penyimpangan besar. Pasaran nampaknya menyetujui kemajuan projek kerana harga ADA telah meningkat secara pesat sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Peralihan dari Byron ke Shelley nampaknya berjalan sesuai dengan rancangan tanpa jangkaan penyimpangan besar. Pasaran nampaknya menyetujui kemajuan projek kerana harga ADA telah meningkat secara pesat sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Bitcoin yang diretas dari Bitfinex, bernilai $ 28 juta, mula bergerak

Lebih kurang 2.550 Bitcoin (BTC), bernilai $ 27.7 juta, dicuri dalam penggodaman pertukaran crypto 2016 Bitfinex yang dipindahkan semalam, menurut Whale Alert. Dana itu dihantar ketika harga Bitcoin melambung hingga menembus tanda $ 11,000.

Dua peretasan Bitfinex adalah beberapa penipuan dan peretasan Bitcoin yang paling merosakkan sepanjang masa. Pada tahun 2015, pelanggan kehilangan sekitar 1,500 BTC. Pada 2016, peretasan kedua menjaring pelaku sekitar 120,000 BTC — hampir $ 73 juta pada masa itu dan lebih dari $ 1,3 bilion hari ini. Itu adalah bahagian dari cache yang baru sahaja dipindahkan.

Ini bukan kali pertama dana dari hack Bitfinex 2016 mula bergerak. Pada bulan Mei, Whale Alert tweet bahawa 28.3 Bitcoin (sekitar $ 310,000 hari ini), yang berasal dari salah satu peretasan Bitfinex, telah dipindahkan ke dompet yang tidak diketahui. Pada bulan Jun, penggodam memindahkan Bitcoin bernilai $ 4 juta lagi. Pada tahun 2019, mereka memindahkan 185 Bitcoin pada bulan Jun dan 300 Bitcoin pada bulan Ogos.

Penggodam menggerakkan dana pada hari yang sama lonjakan besar harga Bitcoin menarik perhatian semua orang. Ada kemungkinan mereka berharap dapat terus berada di bawah radar semasa acara ini, atau harga yang lebih tinggi mendorong mereka untuk memperoleh lebih banyak wang.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!