Perancangan AirAsia Untuk Mata Wang Kripto Berasaskan Mata Ganjaran

172

Syarikat penerbangan Malaysia murah AirAsia melancarkan program mata ganjaran berasaskan mata wang kripto.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Ketua Eksekutif AirAsia Tony Fernandes memberitahu Nikkei Asian Review bahawa program mata ganjaran kerap kali ini diubah menjadi platform mata wang kripto yang dipanggil BigCoin. Langkah ini adalah sebahagian daripada usaha yang lebih luas untuk meningkatkan perkhidmatan digital syarikat penerbangan dan memindahkan syarikat ke arah sistem tanpa tunai.

Dalam artikel Nikkei yang diterbitkan Khamis, Fernandes menyifatkan satu sistem di mana para pelanggan boleh membeli tempat duduk, makan dalam penerbangan, peningkatan tempat duduk dan perkhidmatan lain menggunakan BigCoin, sebagai tambahan kepada pilihan mata wang fiat yang sedia ada.

Terutama, beliau memberitahu Nikkei Asian Review bahawa dia melihat AirAsia melancarkan initial coin offering (ICO) pada satu ketika. Walaupun Fernandes tidak memberikan tempoh masa yang terdekat, dalam artikel itu berkata token boleh ditawarkan dalam tempoh tiga hingga enam bulan akan datang.

Tiada butiran telah dikeluarkan sama ada AirAsia sedang membangunkan blockchain sendiri atau menggunakan platform sedia ada.

Syarikat penerbangan lain telah melihat blokchain sebagai model program mata ganjaran yang mungkin dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Singapore Airlines mengumumkan bulan lepas bahawa ia merancang untuk melancarkan rangkaian swasta untuk program kerap kali sendiri, fikir ia tidak secara khusus menyatakan ia akan membangun mata wang kripto sendiri.

Bagaimanapun, Singapore Airlines mencatat bahawa ia telah berjaya membuat kesimpulan percubaan proof-of-concept dengan KPMG dan Microsoft, dan penerapan sistem yang lebih lengkap dapat melihat syarikat penerbangan itu bekerja dengan pedagang untuk membolehkan para pelanggan membelanja pelbagai kedai atau restoran.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!