Perang Ekonomi Bermula!!! Amerika Bakal Menuju ke “Wasteland”

526

Amerika Syarikat pada masa ini melancarkan perang ekonomi terhadap sepersepuluh negara dunia dengan penduduk kumulatif hampir 2 bilion orang dan menggabungkan produk domestik kasar (KDNK) lebih daripada $ 15 trilion.

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Ini termasuk Rusia, Iran, Venezuela, Cuba, Sudan, Zimbabwe, Myanmar, Republik Demokratik Congo, Korea Utara dan lain-lain, di mana Washington telah mengenakan sekatan sejak sekian lama, tetapi juga negara-negara seperti China, Pakistan dan Turki yang tidak sepenuhnya sekatan tetapi sebaliknya sasaran tindakan ekonomi dari sudut yang lain. Di samping itu, beribu-ribu individu dari banyak negara dimasukkan ke dalam senarai Jabatan Khas Diraja yang dikesan dan disekat daripada sistem kewangan global yang dikuasai A.S.. Kebanyakan mereka yang disenaraikan kebanyakan sebahagiannya rapat dengan kepimpinan negara yang bermusuh dengan Amerika.

Dari perspektif A.S., setiap entiti ekonomi yang ditargetkan adalah untuk tujuan yang baik jika entiti itu telah melanggar hak asasi manusia, keganasan, jenayah, perdagangan nuklear, rasuah atau dalam budaya China-India, amalan perdagangan tidak adil dan pencurian harta intelek.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, seolah-olah komitmen yang tidak berbelah bahagi Amerika untuk memerangi semua pelecehan dunia telah membawa semua kerajaan dan individu kaya yang menyokong mereka secara majoriti, bergabung dengan kuasa besar lain untuk mewujudkan sistem kewangan yang selari yang tidak dapat dicapai di Amerika. Sekiranya mereka berjaya, kesan terhadap postur global Amerika pasti akan berubah.

Ketuanan global Amerika telah dimungkinkan bukan sahaja kerana kuasa ketenteraan dan sistem perikatannya tetapi juga disebabkan oleh kawalannya terhadap pembiayaan kewangan global dan terutamanya penerimaan luas dolar sebagai mata wang rizab dunia. Status unik mata wang A.S. telah berlabuh dalam sistem kewangan global sejak Perang Dunia II.

Sebarang transaksi yang dilakukan dalam dolar A.S. atau menggunakan bank A.S. secara automatik membawa pihak perdagangan di bawah bidang kuasa undang-undang Amerika. Apabila A.S. memutuskan untuk mengenakan sekatan unilateral, seperti dalam hal Iran, ia pada dasarnya memberitahu kerajaan dunia, syarikat dan individu yang harus dipilih antara perniagaan yang berhenti dengan negara yang disekat atau dimatikan dari ekonomi nombor satu dunia. Ini adalah tongkat yang kuat. Tidak banyak syarikat atau bank yang mampu menyerah di pasaran A.S. atau ditolak akses kepada institusi kewangan A.S.. Negara revisionis yang ingin mencabar sistem yang diterajui A.S. melihat ini sebagai penghinaan terhadap kedaulatan ekonomi mereka. Itulah sebabnya kedua-dua Rusia dan China telah membangun versi mereka sendiri Persatuan untuk Telekomunikasi Antarabangsa Interbank Telekomunikasi (SWIFT), rangkaian global yang membolehkan transaksi kewangan merentas sempadan di kalangan beribu-ribu bank. Kedua-dua negara juga menggesa rakan perdagangan mereka untuk mengikat dolar dalam perdagangan dua hala mereka yang memihak kepada mata wang tempatan. Bulan ini selepas pengisytiharan Turki keluar dari Nato, Rusia pantas mengambil Turki untuk support ideologi anti-dolar, dan Turki mengumumkan ia akan kembali perdagangan tanpa dolar, selepas persengketaan kewangan antara Ankara dan Washington berlaku.

China menggunakan Inisiatif Jalan Belanjawannya sebagai alat untuk memaksa negara untuk berurusan dengan yuan bukan dolar.

Pakistan, penerima terbanyak lesen exchanger, dan Iran juga telah mengumumkan hasrat mereka untuk menyusul demikian. Kebanyakan exchanger mula diambil alih warga Iran.

Sidang Kemuncak BRICS (Brazil, Russia, India, China, South Africa) bulan lalu di Johannesburg adalah panggilan untuk melawan hegemoni dolar dengan negara-negara seperti Turki, Jamaica, Indonesia, Argentina dan Mesir yang dijemput untuk menyertai apa yang dikenali sebagai “BRICS plus “dengan matlamat mewujudkan ekonomi baru tanpa Dollar. Masa depan dolar akan diputuskan oleh pasaran komoditi global, terutama pasaran minyak $ 1.7 trilion. Sejak tahun 1973, ketika Presiden Richard Nixon memutuskan perdagangan dolar AS dan emas, malah dapat meyakinkan Saudi dan negara-negara OPEC lain untuk menjual minyak mereka hanya dalam dolar USD sahaja, Kebanyakan negara OPEC yang masih bersandarkan Dollar kerana perjanjian Petro-Dollar.

Kebanyakkan negara besar yang tersedar dari penipuan Rockerfeller dan Rothchild telah mengambil jalan untuk keluar dari dagangan USD. Sebagai contoh, apabila China membeli minyak dari Angola, gas dari Rusia, arang batu dari Mongolia atau kacang soya dari Brazil. Mereka lebih suka berbuat demikian dalam mata wang sendiri dan dengan itu mengelakkan bayaran kadar pertukaran yang tidak dikehendaki di kedua-dua belah transaksi. Kejadian Ini sudah bermula.

Kini Blocky.my membuka kelas pada setiap hari Jumaat malam. Hanya 10 terawal yang daftar sahaja dipilih. Jika penuh anda boleh tunggu giliran Jumaat seterusnya. Tempah nama anda di link ini.

DAFTAR NAMA ANDA DIBORANG INI : DAFTAR SEKARANG JADI YANG TERAWAL

Jika anda ingin memerlukan perkhidmatan dari Blocky.my dalam pengurusan Aset Digital. Sila PM admin di Facebook Page Blocky 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!