Percabangan (Fork) Bitcoin Sudah Lebih 70 Kali

85

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Percabangan Bitcoin jarang berlaku. Kemudian ia menjadi kebiasaan. Dan kemudian ia menjadi kerap, sesiapa sahaja dan semua orang mencabangkan bitcoin setiap minggu. Sehingga kini terdapat sejumlah 69 percabangan bitcoin ditambah 18 percabangan altcoin lagi. Pemegang bitcoin, monero, ethereum, dan litecoin boleh menuntut hampir 80 syiling tambahan secara percuma. Samada ia adalah masa yang sesuai untuk berbuat demikian, itu perkara lain.

Semua Benda di Percabangkan

Sudah diketahui secara meluas bahawa sejak bitcoin cash dilancarkan, kualiti dan nilai percabangan berikutnya semakin merosot. Apa yang tidak diketahui umum adalah berapa banyak percabangan yang ada. Seperti Bitcoin Coral, Bitcoin Sudo, dan Bitcoin Star ia bukanlah nama-nama utama dan juga tidak akan jadi utama. Seperti kebanyakan percabangan bitcoin yang terdapat di senarai lengkap Forkdrop.io, coin ini tidak mempunyai senarai bursa.

Bagi sesiapa yang mempunyai minat tentang percabangan, dan siapa yang menimbangkan untuk menuntut beberapa coin ini, sumber-sumber Forkdrop.io memberikan panduan untuk menuntut mereka dan bahagian-bahagian di airdrops yang pasif dan aktif. Bagi mereka yang tidak mahir teknologi, terdapat laman web yang akan membantu anda menuntut duit syiling percuma anda – sebagai balasan diberi komisyen. Adakah syiling ini layak dituntut, dengan atau tanpa komisyen, boleh dibahaskan.

 

Berapakah Nilai Duit Syiling Percabangan Anda?

Daripada 69 percabangan bitcoin setakat ini, hanya 10 yang boleh didagangkan di bursa. Gabungan ini mempunyai nilai $941, atau sekitar 0.12 BTC. Mengeluarkan bitcoin cash daripada perkiraan ini dan anda hanya tinggal dengan hanya $206 atau 0.026 BTC. Kecuali anda mempunyai banyak bitcoin, mendakwa bahawa duit syiling bercabang sangat tidak berbaloi. Dan bagi mereka yang dikurniakan dengan bekalan BTC yang melimpah, memindahkannya, dan mempertaruhkan kunci peribadi anda di laman web pihak ketiga, untuk menuntut 2.5% tambahan BTC adalah sangat tidak berbaloi.

Berkenaan altcoin pula, pulangannya sangat kurang baik. Forkdrop.io menyenaraikan 18 percabangan altcoin, walaupun banyak lagi yang telah dibongkar melalui kod yang diklon dan kemudian menambah pusingan mereka sendiri. Sebagai contoh, Verge adalah percabangan dogecoin, tetapi tidak pernah disediakan pada asas 1:1 untuk pemegang doge. Bahagian altcoin Forkdrop menyenaraikan enam percabangan ethereum, tiga percabangan litecoin, dan enam percabangan monero ditambah beberapa lagi. Hanya tiga percabangan ini boleh diperdagangkan, dengan nilai gabungan hanya $20. Anda tidak perlu mengira pun untuk menuntut altcoin yang bercabang kerana ia sia-sia sahaja, kecuali jika ia secara langsung diedarkan oleh bursa.

Coin Percuma – Tetapi Pada Harga Berapa?

Percabangan Bitcoin adalah mudah. Alat seperti Forkgen akan melakukan semua kerja keras untuk anda. Menggunakan mantra “Cabangkan ia sehingga anda berjaya”, mereka membimbing orang baru melalui proses yang mudah dengan menekan butang biru bertanda “Menjana Altcoin Baru”. Bagi para pemaju percabangan begini seperti Bitcoin Minor, Bitcoin King, dan Bitcoin Boy sedang mencari, walaupun, selepas percabangan dari BTC, kerja keras itu baru sahaja bermula. Seperti yang dijelaskan oleh Jimmy Song:

Bitcoin akan terus menjadi unik kerana ia tidak seperti duit syiling berpusat, ia didorong oleh pasaran, tidak berubah dan tidak dapat rampas. Ini berlaku sebagai sifat dari nilai simpanan besar dan ini memberikan Bitcoin utiliti yang tidak ada pada token lain..

Satu coin yang tidak disenaraikan di Forkdrop adalah Bitcoin Private. Ia adalah sedikit berbeza dari yang lain kerana ia dicabangkan serentak dari zclassic dan bitcoin. BTCP mula didagangkan pada sekitar $80, tetapi telah menurun empat kali ganda dalam kurang dari satu bulan. Ia seolah-olah tidak penting dari apa yang anda cabangkan, bagaimana, atau mengapa, hakikatnya bahawa segala-galanya menjadi tidak relevan sejak bitcoin cash. Percabangan coin mungkin menyeronokkan, tetapi berdasarkan bukti setakat ini, mereka tidak berbaloi untuk dituntut.

 

[ sumber: Bitcoin News, tarikh 15 April, ditulis oleh Kai Sedgwick ]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!