Perkembangan Protokol Band dan Kava membuktikan Permintaan untuk Cross-Chain DeFi

61


Penyelesaian Non-Ethereum DeFi telah menyaksikan perkembangan yang kuat dalam beberapa bulan kebelakangan ini ,50% daripada pembekal BAND ditarik daripada pertukaran dalam jangka satu hari kerana pelabur merasa mereka mempetaruhkan token mereka.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Hutang Kava yang terkini mencecah dengan tinggi dalam 30 saat selepas resolusi untuk meninggkatkannya diluluskan. Ethereum kini masih menjadi lapisan asas DeFi yang paling senang dan kerap diguna, walaubagaimanapun pesaing juga perlahan – lahan masuk ke dalam pasaran krypto.

Blockchain yang baru muncul sedang berusaha untuk membangun ekosistem DeFi baru untuk menjauhkan daripada Ethereum. Tetapi Ethereum masih merupakan lapisan teratas untuk DeFi, peningkatan daya tarikan untuk protokol seperti Band dan Kava menunjukkan permintaan kuat untuk DeFi rentas rantai.


Adakah DeFi Ethereum Eksklusif?
Hampir USD$ 5 billion token dikunci di dalam DeFi protokol Ethereum. Pada tahun 2019, hampir setiap aplikasi DeFi yang baru dilancarkan di Ethereum. Tren ini nampaknya semakin mudah, kerana produk DeFi menggunakan Tendermint, Solana, justeru lapisan lain blok satu mulai muncul.

Protokol Band, Kava dan Switcheo adalah antara beberapa projek yang mewakili menuduhan. Tambahan dengan itu, Coinbase telah menyenaraikan Band menolak harga token lebih dari 45% atas “Coinbase Effect”. Selain daripada itu, metrik rangkaian untuk protokol Band juga meningkat dalam beberapa minggu terakhir. Penyelesaian oracle Band mendapat daya tarikan, menawarkan integrasi dengan blockchain seperti Celo dan Elrond, antara lain.

Setelah mendapat purata kurang dari 100 alamat yang aktif setiap hari pada bulan Mac 2020, Band telah memenuhi 500 hingga 800 alamat dalam dua minggu terakhir. Metrik pertumbuhan Kava juga melonjak sejak melancarkan jaringan utama dengan jaminan BNB pada 10 Jun.

Kava merupakan saudara rentas rantai DeFi darling MakerDAO. Ia berfungsi sama, tetapi dengan pilihan aset jaminan yang lebih luas untuk dipinjam. Lebih $ 23 juta cagara dikunci di Kava berbanding $ 6.5 juta pinjaman di stablecoin asli protokol, USDX.

Kenaikan had hutang terkini Kava dipenuhi dalam 30 saat, ianya merupakan petunjuk kuat permintaan untuk pasaran pinjaman tanpa izin.
Walaupun terdapat metrik kenaikkan untuk ekosistem DeFi alternatif, Ethereum masih merupakan platform pilihan untuk DeFi kerana kecairannya yang luas. Protokol Band mempunyai masa depan sebelum ianya dapat bertahan lama dengan Chainlink – dan juga menjadi penyelesaian rantaian agnostik rantai – dalam syarat penggunaan.

Bagi Kava, USDX yang dicetak di platform hanyalah 1.7% daripada DAI yang dicetak di MakerDAO. Walaupun pesaing rentas rantaian belum cukup besar untuk menentang calon yang lebih berkuasa, mereka semakin maju dan tidak harus dipandang rendah. Andreas Antonopoulos: Nyatakan di Twitter @aantonop Keseluruhan tentang “apa bekalan ETH” adalah gotcha bodoh yang tidak masuk akal jika anda memahami bagaimana Ethereum berfungsi. Ianya sama sahaja dengan gotcha Schiff dan Roubini di bitcoin.
Kita boleh melakukan yang lebih baik. Mari lihat lihat dengan perinci …
Negara yang menggunakan krypto 10 tahun yang lalu hari ini, seorang pengguna BitcoinTalk telah rugi sebanyak USD$ 600 dalam Bitcoin. Bitcoin tersebut kini akan bernilai sebanyak USD$ 100 million.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!