Perkhidmatan Amazon Memperkenalkan Templete Blockchain Ethereum Dan Hyperledger

165

Dalam usaha untuk memudahkan pelanggan Amazon Web Services (AWS) membuat penyelesaian berasaskan blockchain, syarikat Amazon memperkenalkan ‘Template Blockchain AWS’. Mereka akan membolehkan pengguna membuat dan melancarkan rangkaian blockchain mereka sendiri.

"If you cannot do great things, do small things in a great way" - Napoleon Hill

Baru memasuki dunia teknologi blockchain, AWS memperkenalkan templat blockchain ‘Segera’. Mereka membenarkan pengguna melancarkan rangkaian awam dan swasta berdasarkan Ethereum dan persendirian berdasarkan Hyperledger Fabric dengan ‘hanya beberapa klik’.

Amazon telah diberikan templete tentang “pasaran data streaming” mereka. Ia menunjukkan bahawa Amazon menunjukkan minat mendalam pada kriptografi.

Amazon

Blockchain DIY?

Hasrat utama di sebalik pelancaran ini adalah untuk membolehkan pemaju memberi tumpuan kepada membina aplikasi berasaskan blokchain mereka, bukannya tindakan ke arah persediaan rangkaian blockchain. Perlaksanaan rangka kerja akan berlaku dengan menggunakan templat AWS CloudFormation yang diperakui serta diuruskan. Kononnya, pengguna akan dapat membuat rangkaian mereka sendiri ‘dalam hitungan minit’.

Dalam pengumuman rasmi, Jeff Barr, chief evangelist of AWS, juga menyatakan bahawa pengguna tidak mempunyai hubungan dengan syarat untuk menghabiskan lebih banyak masa untuk mengakses templat tersebut. Sebagai pengguna AWS, Anda hanya perlu membayar “sumber yang diperlukan menjalankan rangkaian blockchain anda”.

DIY Blockchain?

Cara Berfungsi

Templat Blockchain AWS adalah untuk menggunakan kerangka blockchain tertentu yang anda pilih sebagai perkhidmatan kontainer Amazon Elastic Container Service (ECS) atau  EC2 yang menjalankan Docker.

Rangkaian yang dilancarkan dengan templat AWS, berdasarkan Ethereum, akan menyokong perlombongan Ethereum dan akan menyediakan halaman EthStats untuk memantau metrik rangkaian. Selain itu, mereka akan menyediakan alat EthExplorer yang membolehkan pengguna meneroka transaksi serta kontrak pintar yang dimasukkan ke dalam lejar.

Rangkaian berasaskan templat dicipta terus ke dalam VPC Amazon pengguna yang membolehkannya dimanfaatkan Access Control Lists dan subnet VPC. Anda juga boleh menghadkan penggunaan sumber menggunakan granular permission yang diberikan AWS.

Kemajuan Fasilitasi

Teknologi berasaskan blokchain berada di barisan hadapan. Keamanan, kebolehmampuan, dan ketelusannya dihargai dengan baik dalam pelbagai industri dan langkah Amazon jelas keluar dari syarikat berusaha untuk inovasi:

“Hari ini dalam perkhidmatan kewangan, Pengedar Teknologi berada di barisan hadapan dalam setiap perbincangan yang berkaitan dengan inovasi. AWS sedang bekerjasama dengan institusi kewangan dan pembekal blok untuk memacu inovasi dan memudahkan lagi eksperimen tanpa perlu berfikir. “

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!