Perkhidmatan CryptoJacking Coinhive Ditutup pada Mac ini

170

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Perkhidmatan perlombongan cryptocurrency Coinhive kini sedang ditutup, kerana projek tersebut dilaporkan menjadi ekonomik. Pasukan di belakang Coinhive mengumumkan berita tersebut dalam catatan blog pada 26 Feb.

Mengikut pengumuman itu, perkhidmatan perlombongan akan menghentikan operasinya pada 8 Mac 2019, manakala pemuka pengguna akan dapat diakses sehingga 30 April 2019. Antara sebab di sebalik penutupan, pemaju mencatatkan penurunan kadar hash lebih 50 peratus berikutan hardfork Monero (XMR) yang terakhir.

Perkhidmatan itu dilaporkan juga dilanda penurunan pasaran cryptocurrency, dengan nilai XMR merosot lebih 85 peratus dalam setahun.

“Persediaan fork dan algoritma rangkaian Monero pada 9 Mac telah membawa kita kepada kesimpulan bahawa kita perlu menghentikan Coinhive,” Menurut kenyataan itu.

Coinhive adalah perkhidmatan perlombongan mata wang digital berasaskan JavaScript  pada kod komputer akan dipasang di laman web. Setelah dipasang, perkhidmatan ini menggunakan beberapa kuasa pengkomputeran pelayar. Walaupun Coinhive bukan kod berniat jahat, ia telah menjadi popular di kalangan penggodam untuk cryptojacking.

Awal bulan ini, gergasi teknologi Microsoft mengeluarkan lapan aplikasi Windows 10 dari gedung aplikasinya rasmi selepas firma keselamatan siber Symantec mengenal pasti kehadiran kod perlombongan secara haram duit syiling XMR. Analisis firma itu mengenal pasti malware perlombongan yang tertutup dalam aplikasi sebagai kod perlombongan Coinhive XMR berasaskan pelayar web.

Pada bulan Januari, firma keselamatan cyber Israel mengeluarkan Indeks Ancaman Global untuk Disember 2018, menyatakan bahawa ketiga-tiga strain malware yang paling dikehendaki adalah semua cryptojacking yang berkaitan dengan Coinhive.

Laporan baru-baru ini dari firma penyelidikan keselamatan siber Kaspersky Labs mendedahkan bahawa cryptojacking mengatasi ransomware sebagai ancaman keselamatan siber terbesar – terutamanya di Timur Tengah, Turki dan Afrika. Bukan sahaja PC tetapi juga pengguna telefon pintar yang disasarkan oleh perisian perlombongan yang tidak dibenarkan.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!