Persatuan Blockchain Eropah Bakal Lancar Platform Gabungan Bank

73

Suruhanjaya Eropah, badan eksekutif EU, melancarkan persatuan Blockchain baru tahun depan 2019. Kesatuan eropah mula beralih ke teknologi blockchain dalam kejatuhan “stock market” yang melanda.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Perbankan Sepanyol BBVA hari ini mengumumkan bahawa ia dan empat bank lain telah menyertai Persatuan Antarabangsa bagi Aplikasi Blockchain Terpercaya “International Association for Trusted Blockchain Applications”(IATBA), yang boleh menjadi entiti undang-undang seawal suku pertama 2019. Walaupun bank-bank lain tidak dinamakan dalam rasmi pengumuman, beberapa sumber berkata Santander juga merupakan salah satu kumpulan.

Inisiatif ini diumumkan pada acara Blockchain EU baru-baru ini yang dipanggil “Membawa industri bersama-sama untuk Eropah dalam menerajui teknologi blockchain,” yang diadakan pada 20 November di Brussels, Belgium.

Persatuan baru itu akan mempunyai wakil dari kedua-dua sektor awam dan swasta dengan matlamat untuk “mendapatkan sokongan dari pakar-pakar blockchain swasta dan pakar-pakar teknologi pengedaran” untuk menyumbang menggariskan strategi EU mengenai teknologi-teknologi ini, “kata BBVA.

Persatuan ini bertujuan untuk membangunkan garis panduan dan protokol untuk industri blockchain, dan mempromosikan standard blockchain EU di peringkat antarabangsa. Ia akan terus menyediakan maklumat untuk pelaksanaan strategi blockchain Eropah.

Carlos Kuchkovsky, ketua penyelidikan & pembangunan BBVA untuk perniagaan digital baru, berkata bahawa persatuan itu boleh memainkan peranan penting dalam hal “membina amalan terbaik dan piawaian terbaik dan mengelakkan perpecahan di peringkat Eropah.”

Kuchkovsky juga percaya bahawa inisiatif EC akan membantu memberikan lebih jelas kepada “ketidaktentuan peraturan” yang kini mengelilingi penggunaan teknologi blockchain.

“Blockchain bukan sahaja merupakan teknologi, tetapi ia menghasilkan model perniagaan baru yang mewujudkan ekonomi yang diberi kuasa dan membuka jalan menuju ekonomi yang terdesentralkan pada masa akan datang.”

Sebagai sebahagian daripada usahanya untuk mengadopsi dan membangunkan blockchain di seluruh ekonomi dan industri, SPR pada bulan April membentuk European Blockchain Partnership (EBP) bersama dengan 27 negara anggota untuk menyokong penyampaian perkhidmatan awam digital rentas sempadan.

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!