Persatuan Rusia, China, Korea Selatan Saman Gergasi Pengiklanan Internet

109

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Persatuan mata wang kripto dan blockchain dari Rusia, China dan Korea Selatan merancang untuk memfailkan class action terhadap syarikat internet yang mengharamkan iklan kripto. Tuntutan ini akan mencabar sekatan yang dikenakan oleh Facebook, Google, Twitter dan Yandex. Perjanjian untuk membawa perkara itu ke mahkamah di Amerika Syarikat telah dicapai pada persidangan kripto di Moscow.

Kolusi kolar dan Penyalahgunaan Kuasa

Tuntutan akan difailkan dalam bidang kuasa AS pada bulan Mei oleh Persatuan Eurasian Blockchain Association (EBA). Wakil dari Russian Cryptocurrency and Blockchain Association (RACIB), Korea Venture Business Association (KOVA) dan Chinese Association of Cryptocurrency Investors (LBTC) telah menandatangani perjanjian untuk mewujudkan EBA semasa kongres BlockchainRF-2018 di Moscow (27-28 Mac). Cryptofund khas akan diwujudkan untuk membiayai tindakan undang-undang yang boleh disokong melalui sumbangan.

Rangkaian sosial yang paling popular Facebook dan enjin carian global terbesar Google mengharamkan iklan kripto pada bulan Januari dan Mac. Media Rusia telah melaporkan mengenai keputusan sama oleh enjin carian terbesar di negara ini ” Яндекс “ (Yandex). Syarikat itu tidak rasmi mengesahkan langkah itu.

Dalam laporan bahawa Twitter juga akan mengenakan sekatan 10 hari yang lalu. Menurut Reuters, platform microblogging telah mengesahkan perubahan dasar yang akan berkuat kuasa pada hari Selasa 27 Mac. Larangan itu akan meliputi pengiklanan Initial Coin Offering (ICO), Twitter memberitahu agensi pada Isnin ini. Telah dilaporkan bahawa satu lagi platform media sosial Snapchat juga telah mengharamkan iklan ICO.

Pemegang Saham Akan Bertanggungjawab

Penolakan serentak untuk mengiklankan kriptografi boleh memberi keterangan bahawa terdapat kolusi kolar, kata presiden RACIB Yuri Pripachkin, yang dipetik oleh Tass dan Interfax . “Kami fikir empat syarikat ini menggunakan kuasa monopoli mereka dan bercanggah untuk memanipulasi pasaran,” katanya. Pripachkin menegaskan bahawa larangan itu menyebabkan kejatuhan pasaran yang ketara dalam bulan terakhir.

Perkara itu akan dibawa ke mahkamah yang berpangkalan di AS, kata pegawai itu. Peguam akan mempunyai ucapan akhir mengenai bidang kuasa di mana tuntutan mahkamah akan difailkan. “Anda tahu, setiap negeri mempunyai undang-undang yang berbeza. Sesetengah negeri seperti Wyoming telah bersikap adil terhadap mata wang kripto,” kata Yuri Pripachkin, yang dipetik oleh RIA Novosti.

Pripachkin menambah bahawa EBA boleh menyaman syarikat di mana-mana negeri mereka berdaftar. Tindakan undang-undang boleh diambil terhadap pengurus dan pemegang saham mereka, jika ia membuktikan bahawa mereka mempunyai dan menggunakan dompet mata wang kripto, katanya.

Rusia Kehilangan Wang Pada ICO Yang Diadakan Di Luar Negara

Minggu lepas RACIB memberi amaran bahawa ekonomi Rusia boleh kehilangan sehingga 1.5 bilion USD dari ICO yang dikendalikan oleh Rusia dalam galakkan bidang kuasa. Tawaran coin dengan penyertaan Rusia untuk 10% daripada pasaran ICO global. Projek Rusia telah menarik $310 juta dolar pada 2017, menurut satu laporan yang akan dipersembahkan kepada Presiden Putin.

Dua undang-undang mengesahkan teknologi blockchain, perlombongan, kriptografi dan penawaran coin telah diperkenalkan negeri Duma dibawah parlimen Rusia. Mereka akan digunapakai pada bulan Jun atau Julai tahun ini, kata Anatoliy Aksakov, ketua Jawatankuasa Pasaran Kewangan parlimen, semasa kongres BlockchainRF-2018.

Pelombong mata wang kripto akan diwajibkan untuk mendaftar sebagai usahawan individu atau entiti undang-undang di bawah peraturan baru, Aksakov memberitahu peserta pada persidangan itu. Beliau juga mendedahkan bahawa perniagaan perlombongan akan menikmati cukai untuk tempoh dua tahun selepas penggunaan perundangan ekonomi digital.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!