Persekutuan Bank Emiriah Arab Bersatu Anjur Forum Fintech 2019

187

Persekutuan Bank-Bank Emiriyah Arab Bersatu (UBF) dan Pasar Global Abu Dhabi (ADGM) menganjurkan forum bersama mengenai aset crypto dan fintech, agensi berita UAE, Emirates News Agency melaporkan pada 17 Mac.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Sepanjang laporan tersebut, acara itu diadakan di ADGM dengan kerjasama Jawatankuasa Pematuhan UBF dan bertujuan untuk mengumpulkan pakar-pakar industri untuk membincangkan cabaran dan peluang yang dihadapi aset fintech dan kripto.

Pada permulaan mesyuarat itu, ADGM juga berkongsi objektif pengawalseliaannya dan ciri-ciri utama dasar aset digital dan alat pengawasannya.

Selain itu, topik-topik keseluruhan yang dibincangkan di forum itu dilaporkan adalah dari peraturan-peraturan aset crypto ADGM dan pendekatan penyeliaan bagaimana bank dan pengawal selia kewangan dapat bersama-sama membangunkan proses dan prosedur untuk meringankan risiko pengawalan aset crypto. Laporan itu juga menyebut Pengerusi UBF Abdul Aziz Al-Ghurair sebagai berkata:

“Memandangkan kemunculan pesat FinTech baru seperti cryptocurrency dan aset crypto yang lain, adalah penting untuk kita membangunkan rangka kerja dan peraturan yang mengawal teknologi dan perkembangan ini.”

Al-Ghurair juga mencatatkan aspirasi tempatan untuk menjadi salah satu daripada hab antarabangsa yang paling utama untuk kewangan dan bagaimana cara menjaga perubahan teknologi adalah perlu untuk mencapai matlamat ini.

UBF adalah organisasi bukan keuntungan yang mewakili 50 bank anggota yang beroperasi di negara ini. ADGM adalah pusat kewangan antarabangsa yang terletak di ibu negara UAE.

Seperti yang dilaporkan pada bulan Februari, Kementerian Kewangan UAE juga mengumumkan bahawa ia merancang untuk membincangkan pembangunan blockchain dan aset digital dalam ekonomi negara pada Sidang Kemuncak Kerajaan Dunia ke-7.

Pada bulan yang sama, enam bank perdagangan dari Arab Saudi dan UAE menyertai projek mata wang digital selepas pihak berkuasa kedua-dua negara mengumumkan satu perjanjian untuk bekerjasama dalam penciptaan cryptocurrency pada bulan Januari.

Follow kami di  Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!