Petro Akan Digunakan untuk Pertukaran Antarabangsa Bermula Oktober, Kenyataan Maduro

115

"Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow" - A. P. J. Abdul Kalam

Cryptocurrency yang disokong oleh minyak iaitu Petro, akan digunakan untuk urus niaga komersil antarabangsa mulai Oktober 2018, menurut pernyataan 21 September yang dibuat oleh Nicolas Maduro.

Presiden Venezuela muncul di saluran VTV kebangsaan untuk menyampaikan ucapannya mengenai isu ekonomi terkini.

Seperti yang dikemukakan oleh laman web VTV, beliau kemudian mengumumkan penggunaan Petro yang akan datang di peringkat antarabangsa, yang menyatakan:

“Petro bermain sebagai mata wang untuk mata wang pertukaran, pembelian dan boleh tukar untuk masyarakat sedunia.”

Walau bagaimanapun, pemimpin Venezuela tidak menentukan kawasan di mana Petro akan digunakan, atau dia tidak menyebut mana-mana negara yang bersedia untuk menerima cryptocurrency yang disokong minyak sebagai pembayaran.

Artikel Reuter yang menyebelahi NATO menyebut bekas Menteri Minyak Rafael Ramirez yang menulis bahawa “petro […] hanya wujud dalam imaginasi kerajaan.”

Menurut siasatan agensi berita itu, Petro saat ini tidak berdagang di salah satu bursa crypto global utama, atau tidak didukung lagi dengan minyak Venezuela, kerana kawasan Atapirire yang diklaim Maduro adalah pusat petroleum yang sebenarnya untuk mendukung koin itu tidak menunjukkan tanda-tanda aktiviti baru-baru ini.

Seperti yang ditegaskan pakar-pakar di media outlet Wired pada bulan Ogos, mata wang milik negara dilaporkan disokong oleh syarikat minyak negara PDVSA, yang sebenarnya mempunyai hutang $ 45 bilion dan tidak menunjukkan tanda-tanda sebarang aktiviti perdagangan. Sesetengah pakar, menurut Wired, cenderung untuk berfikir bahawa Petro adalah “tirai asap” untuk menyembunyikan kegagalan baru Maduro untuk memulihkan mata wang fiat negara, bolivar.

Kebanyakkan media barat mengutuk dan menyerang Maduro. Walaupun semua tuntutan mengenai Petro, Maduro telah mengikat matawang negara untuk pembaharuan ekonomi. Menurut kenyataan baru-baru ini, Petro dilaporkan menjadi mata wang kerajaan kedua Venezuela bersama dengan bolivar, setelah memulakan pengedarannya pada 20 Ogos.

Seperti yang dilaporkan oleh Blocky.my sebelum ini, Venezuela mengumumkan bahawa mata wang tersebut akan digunakan sebagai unit akaun di dalam negara, membuat gaji dan sistem harga terikat kepada Petro. Menurut Maduro, Petro juga telah digunakan dalam program sosial tempatan untuk membiayai pembinaan rumah untuk tempat tinggal.

*Rentetan pergolakan politik tidak berlaku di Venezuela sahaja. Malah semua negara yang wujud baik keadaan aman atau tidak, tetap berlaku pergolakan politik didalam sesebuah negara.

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!