Pihak Berkuasa Itali Rampas Bitcoin Dari Dompet BitGrail Mengikuti Perintah Mahkamah

145

Pertukaran cryptocurrency Itali BitGrail telah mengumumkan bahawa bitcoins (BTC) yang disimpan di dompet firma tersebut telah disita oleh pihak berkuasa Itali, menurut pengumuman rasmi yang diterbitkan pada 15 Jun.

"There is nothing permanent except change" - Heraclitus

Kenyataan itu mengatakan bahawa pihak berkuasa mengeluarkan dana dari dompet pertukaran berikutan dari perintah mahkamah oleh Tribunal Florence pada 5 Jun, tetapi tidak menyebutkan nilai semasa aset yang disita:

“Pada 5 Jun, 2018, menurut perintah Tribunal di Florence, bitcoin yang terkandung dalam dompet syarikat telah dirampas dan dikawal oleh pihak berkuasa kehakiman sementara menunggu keputusan Mahkamah lanjut dalam proses pra-kebangkruptan.”

Penyitaan BTC BitGrail mengikuti petisyen ke mahkamah yang difailkan oleh mangsa hack BitGrail, menegaskan bahawa bursa itu bankrap di bawah pasal 6 undang-undang muflis Itali. Petisyen itu telah difailkan bagi pihak pemiutang BitGrail, Espen Enger, yang lebih dari 3,000 penuntut telah didakwa dihubungi setakat ini.

Pada bulan Februari, BitGrail mengalami serangan siber yang menyebabkan kehilangan 17 juta Nano (XRB, dahulunya Raiblocks) yang bernilai $ 187 juta pada masa itu. Selepas dagangan dihentikan, Ketua Pegawai Eksekutif Francesco Firano berhujah bahawa tidak mustahil untuk mengembalikan jumlah yang dicuri.

Peretasan ini menyebabkan beberapa hujah antara BitGrail dan Yayasan Nano menjadi tidak jelas sama ada pengodam mengeksploitasi kelemahan keselamatan BitGrail atau kelemahan di blok Nano.

Pada bulan April, Yayasan Nano mengumumkan ia akan menyokong dana undang-undang untuk menyediakan semua mangsa hack dengan akses yang sama kepada perwakilan untuk mengejar kepentingan undang-undang mereka yang berkaitan dengan insolvensi BitGrail.

Pada 3 Mei, Bitgrail dibuka semula, tetapi tiga jam kemudian menutup operasi di perintah mahkamah Florence. Mahkamah memerintahkan penutupan pertukaran segera mengikut permintaan yang dibuat oleh pejabat undang-undang Bonelli bagi pihak klien. Pertukaran itu menyatakan, “Walaupun kami tidak bersetuju dengan keputusan ini, kami diwajibkan untuk menghormati undang-undang dan menggantung apa-apa perniagaan BitGrail dengan segera.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!