Presiden Bank Dunia : Implikasi Bon Blockchain Seluruh Bank

180

Presiden Kumpulan Bank Dunia, Jim Yong Kim telah menyatakan bahawa teknologi ledger teragih (DLT) mempunyai “potensi yang besar” dan bahawa bank harus seiring dengan teknologi inovatif. Kim bercakap di Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Mesyuarat Tahunan Bank Dunia di Bali, Indonesia pada 11 Oktober.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Kim menegaskan pentingnya memerangi kemiskinan sambil meningkatkan kemakmuran, dengan menyatakan bahawa “terdapat inovasi dalam dunia teknologi yang dapat membantu kita melatih generasi amalan buruk, generasi yang akan mengurangkan rasuah.” Kim berkata:

“Kami bercakap mengenai cryptocurrency, tetapi kami berpendapat bahawa lejar yang diedarkan mempunyai potensi yang besar dan kami mengeluarkan bon blockchain pertama pada bulan Ogos, di mana kami mencipta, memperuntukkan, memindahkan dan menguruskan seluruh bon melalui teknologi blockchain.”

Kim seterusnya menyatakan bahawa penggunaan blockchain membantu kumpulan mengurangkan kerja dan kos kertas, sambil menambah bahawa ia adalah “sesuatu yang sangat membantu” pada masa akan datang. Bagaimanapun, beliau mengakui bahawa bank itu tidak mematuhi segala perkembangan terkini, terutamanya dengan cara yang akan membantu para pelanggan memanfaatkan teknologi baru.

Menurut Kim, matlamat Bank Dunia adalah untuk membangunkan akses sejagat kepada perkhidmatan kewangan pada tahun 2020, pada pendapatnya perkara itu tidak akan berlaku tanpa penglibatan yang lebih mendalam dengan dunia teknologi.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Bank Dunia dan Commonwealth Bank of Australia (CBA) menerbitkan bon awam secara eksklusif di sebuah blokchain. Perjanjian $ 73.16 juta itu melibatkan bon dua tahun yang dilaporkan bermula pada 28 Ogos dan harga telah menghasilkan pulangan 2,251 peratus.

Berikutan keputusan positif platform blockchain, Arunma Oteh, bendahari di Bank Dunia, menyatakan bahawa bank “akan terus mencari cara untuk memanfaatkan teknologi baru untuk menjadikan pasaran modal lebih selamat dan cekap.”

 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!