Rockefellars Melabur Dalam Kripto

115

Pada mulanya, berita yang boleh diyakini, pelabur legenda George Soros didapati melabur dalam mata wang kripto. Sekarang, Venrock, firma modal teroka 3 bilion USD yang dimiliki oleh keluarga Amerika terkaya, iaitu Rockefellers, telah melibatkan diri dalam kripto.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Kini Firma Rockefellar Bernilai 3 Billion Melabur Dalam Kripto

Firma modal teroka liabiliti terhad, Venrock (sebilangan “usaha” dan “Rockefeller”), beralih kepada projek-projek mata wang kripto dan pasaran. Terkenal dengan pelaburan kenderaan keluarga Rockefeller, tumpuan untuk Venrock sejak penubuhannya hampir setengah abad yang lalu adalah berasaskan teknologi dan sains. Pelaburan mereka terdiri dari senarai syarikat dominan, dari Intel dan Apple, hingga AppNexus dan StrataCom, dan lain-lain lagi. Mata wang kripto kelihatan seperti perkembangan yang logik.

Walaupun firma itu tidak dapat membabitkan diri secara sepenuhnya dalam kripto, sekurang-kurangnya untuk permulaan, keluarga ini membawa kenangan tertentu dengan orang Amerika. Mereka terkenal dengan Standard Oil, yang bukan sahaja berkembang dari abad ke-19 dan awal abad ke-20 untuk memberikan kepada keluarga yang sebelumnya tidak pernah diingati tahap kekayaan, tetapi juga tertakluk kepada keputusan Mahkamah Agung mengenai monopoli. Pegangan kumpulan keluarga ini amat luas, dengan satu lawatan ke New York City akan mendedahkan: Pusat Rockefeller, Muzium Seni Moden, ke bekas Pusat Perdagangan Dunia. Mereka juga berkhidmat dalam jawatan kerajaan tinggi – dari Naib Presiden Amerika Syarikat ke Senator, dan juga jawatan di antaranya. Sesungguhnya peringatan yang kekal kepada kekayaan keluarga yang luar biasa ini adalah nama mereka sendiri menjadi sinonim untuk kekayaan yang luar biasa.

Kumpulan Venrock Dengan Coinfund

David Pakman dari Venrock menjelaskan, “Terdapat banyak peniaga kripto di pasaran. Terdapat banyak dana lindung nilai (hedge funds) mata wang kripto. Ini berbeza. Malah, kepada kami, ia kelihatan sedikit lebih seperti modal teroka, “katanya kepada Fortune. Encik Pakman bercakap tentang perkongsian yang diumumkan oleh Venrock dengan Coinfund, sebuah kumpulan pelabur permulaan mata wang kripto. “Kami mahu bekerjasama dengan pasukan ini yang telah membuat pelaburan,” Pakman meneruskan, “dan sebenarnya membantu membina beberapa ekonomi kripto berbeza dan projek kripto berasaskan token.”

Coinfund tercatat dalam ekosistem untuk projek-projek seperti Coinlist, untuk membantu memudahkan penawaran Initial Coin Offering (ICO), dan pembuat aplikasi sembang, Kik. “Kami akan bekerjasama dengan mereka untuk membantu secara mentor, memberi nasihat, dan sokongan kepada pasukan di ruang ini. Kami cuba menanam sinergi yang unik di antara pasukan seperti yang kita lihat pengasas yang lebih berpengalaman dan lebih banyak syarikat teknologi tradisional yang mengambil bahagian dalam blokchain, “kata Coinfund Jake Brukhman.

Encik Pakman menegaskan Venrock akan berada dalam ruang kripto untuk jangka masa panjang, melihat teknologi sekitar sebagai transformatif. “Penjaga gawang cenderung untuk mengecaj sewa atau tol pada pengguna. Manfaat kedatangan kripto adalah bahawa kita mempunyai kurang penjaga gawang ini. Modal permodalan itu sendiri adalah industri penjaga gawat yang berkesan dan saya benar-benar ingin melihat yang dibatalkan. Saya tidak percaya bahawa sekumpulan kecil orang harus membuat keputusan tentang projek mana yang dapat menaikkan sedikit wang dan turun padang, “katanya kepada pertunjukan, Mengimbangi Lejar.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!