Rusia Dalam Kajian Aplikasi Untuk Memantau Transaksi Crypto Terutama BTC

500

Perkhidmatan Pemantauan Kewangan Persekutuan Rusia telah mengarahkan penciptaan alat analitikal untuk mengesan transaksi crypto, terutamanya Bitcoin (BTC), BBC News Russia melaporkan Rabu, 29 Ogos.

"Independence is happiness" - Susan B. Anthony

Menjelang akhir tahun 2018, permohonan applikasi baru itu akan dimasukkan ke dalam sistem pemantauan untuk organisasi. Tujuan utamanya adalah untuk menghadapi skim penipuan dan mencegah pembiayaan keganasan. Aplikasi itu diharapkan dapat menyatukan maklumat berpecah-belah mengenai penipuan dan menghubungkan kes-kes yang berbeza.

Pemenang kontrak kerajaan untuk membangunkan program pemantauan itu ialah Institut Keselamatan dan Analisis Maklumat (SPI) yang berpangkalan di Moscow. SPI sebelum ini telah membangunkan perisian iRule, yang digunakan secara meluas oleh Perkhidmatan Pemantauan itu sendiri serta oleh pasukan keselamatan Rusia dan syarikat insurans.

Menurut dokumen awam, kontrak itu bernilai 195.5 juta rubel (kira-kira $ 2.9 juta) dan menggambarkan teknologi yang akan membolehkan pengesanan pengguna dompet digital. Alat ini boleh menemui nama orang tertentu, akaun bank, kad kredit, dan nombor telefon bimbit, serta bilangan wallet elektronik yang dimiliki. Ia juga termasuk data mengenai transaksi cryptocurrency dan Bitcoin.

Perkhidmatan Pemantauan Kewangan Persekutuan Rusia telah lama mengambil pendirian kritis terhadap cryptocurrency. Laporan sebelum ini, pengawal selia menyatakan bahawa penggunaan wang digital semata-mata boleh menjadi alasan untuk transaksi yang menyalahi undang-undang.

Bekas penasihat Vladimir Putin di Internet German Klimenko, yang terkenal dengan pendekatan kerasnya untuk menyekat aplikasi pesanan Telegram di Rusia, menjelaskan kedudukan kerajaan mengenai cryptocurrency kepada BBC:

“Oleh kerana tidak dikenali dan ketidakupayaan untuk mencari sumber transaksi, cryptocurrencies digunakan di kawasan kelabu. Sebagai contoh, dalam Darkweb untuk membeli senjata, dadah atau video ganas. Penggubal undang-undang di banyak negara bimbang tentang fenomena ini yang disahkan oleh analisis yang kami lakukan bagi pihak presiden [Vladimir Putin]. “

Pada bulan Mei, Jawatankuasa Kerja Perundangan Negeri Rusia Duma mengumumkan bahawa ia akan menyokong aplikasi pembacaan pertama transaksi inisiatif yang akan menetapkan level normal (standardized) untuk ekonomi digital, termasuk bagaimana rakyat boleh berinteraksi dengan crypto dalam urusan harian 24jam.

Kini Blocky.my membuka kelas pada setiap hari Jumaat malam. Hanya 10 terawal yang daftar sahaja dipilih. Jika penuh anda boleh tunggu giliran Jumaat seterusnya. Tempah nama anda di link ini.

DAFTAR NAMA ANDA DIBORANG INI : DAFTAR SEKARANG JADI YANG TERAWAL

Jika anda ingin memerlukan perkhidmatan dari Blocky.my dalam pengurusan Aset Digital. Sila PM admin di Facebook Page Blocky 

Follow kami di Facebook. Facebook.com/blockymy.news. Untuk pertanyaan lanjut dan stay connected dengan kami,Join telegram blocky untuk pertanyaan lebih lanjut tentang revolusi duit masa depan ini.

Official Blocky Telegram Group
t.me/blockytrading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!